различно 26 ян. 2020 2020-01-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBamsvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3c196095513defae39e9cc17c558717be2ef54c1/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36795.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Малкият семеен хотел край Айтос, където идват туристи от цял свят...

Представете си, че някъде близо до вас през цялата година идват туристи от Португалия, Испания, Франция, прибалтийските републики, от германия, Швейцария, Холандия, Белгия, от арабския свят и чак от Индия.

Бихте ли определили това място като важен туристически обект?

Всъщност какво значение има кой как определя това място, щом в него винаги има гости от къде ли не…

Важното е съвсем друго. За собствениците на семеен хотел „Звезда“ в Съдиево, близо до Айтос е най-важно това, че посрещнатите от тях  гости от чужбина се завръщат, защото са запомнили с добро почивката си тук.

А как иначе. Не че някой е тръгнал да прави подобна статистика, но изобщо няма да е пресилено да се каже, че малкият хотел е всъщност най-посещаваният обект от чуждестранни туристи в община Айтос…

Моля??? Казвате, че това ви звучи пресилено. Ами, добре…тогава нека ви разкажа за пътешествениците, които са тръгнали по света, за да търсят приключения и са намерили такова точно тук…в семеен хотел „Звезда“

Като онези гости от Холандия, които идват три поредни години точно тук. Баща, син и чичо със семеен бизнес в Ниската земя. Бащата, синът и чичото имат  куриерска фирма с общо дванадесет служители и са толкова натоварени с работа, че могат да си позволят да отсъстват едновременно само няколко дни в годината. И през този съвсем кратък отрязък от време тримата се грабват и от всички неограничени възможности по цял свят те избират да почиват не къде да е, а точно тук. В световнонеизвестното селце Съдиево, край Айтос в малкия хотел „Звезда“.

Чули от приятели за това място, единият от шефовете дошъл, видял, харесал и …ето ви на вас една мини холандска инвазия.

Тримата са ловци и домакините им организират  „дребен“ лов на фазани, патици, после на втория ден  „едър“ лов …а това е истинско приключение за подредените и организирани холандци, които са запленени не само от природата, но и от гостоприемството. Те признават, че никога и никъде не са опитвали нещо подобно на невероятно вкусната капама със заек, която им сервират в хотел „Звезда“.  Има ли смисъл да ви обясняваме, че си облизват пръстите. Достатъчно е да ви кажем, че нидерландците всеки път опитват всичко възможно от кухнята на хотела, но държат много да похапнат пак от любимото си вече ястие „заек капама“, а вторият им фаворит е „гювеч от диво свинско“.

Така че много е възможно докато вие четете тази история, някъде далече, в  една куриерска фирма край Ротердам, да стоят трима мъже и да обясняват на своите колеги за онези ястия „пръстите си да оближеш“ , „да забравиш всички диети“ , а колегите им да примляскват мъчително…

Собствениците на хотел „Звезда“ имат съвсем простичка фирмена стратегия. Предлагат на гостите си нещо съвсем просто…Българско гостоприемство, отношение, уважение  и кухня, разбира се.

Вие кога за последно сте похапвали „заек капама“.

За гостите ловци е невероятно удоволствие да хапнат пресен черен дроб от улова. Пак по стара българска рецепта.

Добре, де...лимонът не е български плод, но е хубава добавка...

Доста сериозна група са посетителите от Малта. Идват за лов на бекаси из Странджа, но ако условията не позволяват това, се отправят към Съдиево, където домакините им уреждат лов на фазани и кеклици във своето стопанство. И така няколко пъти вече.

Единият от гостите притежава може една водещата във света компании за производство на приклади, ръчна изработка  за всякакви видове оръжие. Друг от малтийците притежава компания за фойерверки и организира заря за клиенти от голям калибър. По време на едно от гостуванията си разказал, че бившият либийски лидер Маумар Кадафи му бил поръчал заря за 2 млн. евро. Защо ви разказвам това ли? Защото така ще ви стане ясно, че тези малтийци имат неограничени възможности и са ходили къде ли не по света. Ловували са всякакви представители на животински свят и трудно някое ловно стопанство би могло да ги впечатли с нещо. Но….в хотел „Звезда“ ги карат да ахнат…в случая не с лова, а с трапезата, която им подготвят.

Печено прасенце, пълнено със сърми

Собствениците на комплекса споделят, че когато седнат на отрупаната маса, където главен герой е печеното прасенце, пълнено с двеста сърми, а домашното вино се лее като река, ами гостите от Малта достигат до онова състояние, в което човек може да забрави от къде е дошъл и накъде отива, но знае само, че иска да остане тук, колкото се може по-дълго време. Нали нямате нищо против да го изпиша отново…Печено прасенце, пълнено с двеста сърми…

В резултат на всичко това днес някъде в Малта едни мъже с блеснали от възторг очи разказват на своите колеги и приятели за това местенце край Айтос, в село Съдиево, където на трапезата са събрани чудесата на българската кухня…

В хотел „Звезда“ си спомнят и за гостите от Арабския свят. Пристигнали за лов на гъски. Събуждат ги рано сутринта  и ги нареждат на позиции по полето, както се прави за този вид лов. Само че…само че температурите са -15 градуса и половин час по-късно топлолюбивите ловци започват да зъзнат  и обявяват край на лова. Три дни не излизат от спа центъра, за да възстановят топлината в телата си с масажи и гореща минерална вода. Общо взето …забравят за лова.

На това място се озовава и директор на голяма фармацевтична компания от Франция. Човекът е на около 80 години, страда от нелечимо заболяване и неговият по-млад зам. директор му подарява приключение…лов на яребици, фазани и кеклици в България. В Съдиево, край Айтос.  И малкият хотел организира това приключение за своя френски гост. Ловът завършва с червено вино и …накрая всички пеят шансони.

Заради заболяването си френският гост се движи едва едва, но през трите дни не се отказва и опитва от всичко. И от лова и от трапезата и от приключението.  По време на лова на фазани дори пада на земята с пушката, но се изправя сам със страхотна воля за живот. И с тази воля на ден изминава между седем и десет километра.

Животът е хубав… в хотел „Звезда“.

Трета година подред тук идва семейство от Индия с шест деца. Домакините толкова вече са свикнали с тези свои гости, че в едни ден им отварят вратите на кухнята си. Там индийската майка приготвя  храна за всички, за да опитат най-доброто от индийската кухня. Много люто…много ориз, картофи и много люто…Това вече го казах, но домакините на хотела няколко пъти споменаха точно този детайл, та затова го повтарям.

И още една група от Холандия. Двайсетина летци с парапланери. Те се наслаждават на вятъра край Сливен, летят на воля, но после се връщат в Съдиево. Купонът с тях е титаничен.

Но знаете ли…възрастта на гостите няма никакво значение, защото през лятото на 2019 год. оттук минават случайно двама около 80 год. пътешественици от Белгия. Мъж и жена. Тръгнали са на обиколка из Европа с мотор с кош в рамките на един месец. И съвсем случайно попадат на хотел „Звезда“ през платформата „Букинг“

Отсядат за един ден, за да се изкъпят, да починат, да похапнат и на другия ден да продължат. Само че…ами, остават за още един ден.

Като се замисля, май до момента ви разказвам само за ловци и авантюристи, а в малкия семеен хотел идват и друг тип чужденци.

През есента по образователен проект  тук гостуват  учители от Португалия и Испания. Извън проявите в рамките на проекта, гостите вечер трябва и да вечерят, нали. Е, можете ли да си представите, че е възможно португалци и испанци няколко вечери подред нито веднъж, ама нито веднъж да не  пожелаят да ядат любимите си испански и португалски ястия? Ами, възможно е, защото традиционната българската кухня ги и домашното вино, които са им били поднесени,  ги очароват.  

В семеен хотел „Звезда“ без много шум показват, че селският туризъм у нас е напълно възможен дори и в малко селце като Съдиево, намиращо се еееййй там, близо до Айтос.
Възможен е въпреки всички ограничения и липсата на достатъчно стимули по програмата за развитие на селския туризъм, но какво от това.

Любезните домакини нямат време за оплакване, защото на вратата им чукат нови гости, научили за китното местенце, където предлагат на своите гости нещо съвсем простичко.

Гостоприемство, уважение, внимание, българска традиционна кухня и …и приключение, разбира се.

А ако някой вземе, че направи едно статистическо проучване, като нищо ще се окаже, че хотел „Звезда“ е онова място в община Айтос, което е привлякло и привлича туристи от най-много страни по света. Ами, да…кой друг обект в тази част на страната може да се похвали, че е приел латвийци, швейцарци, малтийци, белгийци, французи, португалци, испанци, германци, индийци и…

…и най-важното, българи. Много, българи, които обичат родната традиционна кухня.

Е, заповядайте и добър апетит. Може да гостувате в ресторанта за закуска, обяд или за вечеря. А ако искате да отдъхнете, хотелът и спа центърът ви очакват.

Спокойно….Вечер на индийската кухня е само веднъж в годината, когато пристигне онова многолюдно индийско семейство с кърито в гозбите. През останалото време родните люти чушки са предостатъчни.

Автор: Красимир Калудов

 

Можете да се свържете с любезните домакини през страницата им във Фейсбук или на тел. номер 0894 444400

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...