здраве 17 ян. 2020 2020-01-17 2020-01-17 https://www.burgas-reporter.com/attachments/7e00180fc7683b3135b00c50408569431d7ddfc2/store/fit/600/400/8737127758fbba09a28dcd4bd2c1a3305826c8ae887397dfeb90f6af6d23/article_image

Burgas Reporter Ltd.

УМБАЛ-Бургас търси спешно хематолог

Хора, страдащи от тежкото заболяване на кръвта „таласемия майор“, са се обърнали за съдействие към обществения посредник на Бургас Тодор Стамболиев.

Пациентите са се оплакали, че Отделението по клинична хематология към УМБАЛ-Бургас вече повече от месец не работи. Припомняме, че дейността му беше преустановена след като единственият специалист-хематолог в болницата д-р Димо Рибов почина.

Сега болните са принудени да пътуват до най-близкото такова отделение, което се намира във Варна. Те се нуждаят от кръвопреливане веднъж на всеки три, четири или пет седмици, както и от прием на медикаменти. Ако състоянието не се лекува, лекарите откриват класическите белези - тежка анемия, жълтеница, силно увеличаване на размерите на черния дроб и далака, деформация на костите и др. Ако не се вземат мерки и лечението се прекъсне се стига до сърдечни, чернодробни, ендокринни и други усложнения.

От УМБАЛ-Бургас излязоха с позиция по казуса, като уточняват, че д-р Рибов е бил единственият специалист-хематолог в болницата, а за да бъде провеждано лечение, включително и кръвопреливане на таласемиците, има изискване на НЗОК в болницата да има специалист-хематолог на щат, под чието наблюдение да се извършват процедурите.

Първата стъпка, която ръководството на УМБАЛ-Бургас е предприело още през ноември миналата година (докато д-р Рибов е бил в болничен), е била да се проведат разговор с всички специалисти по хематология от обалст Бургас, работещи в доболнична помощ.

„Това е рядка специалност и работещите хематолози са не повече от 5 души. Всички те са с изградена практика и кариера и към момента не са съгласни да работят в отделението. С някои от тях разговор е провеждан повече от веднъж. За проблема е информирано с писмо МЗ, Здравната каса и Българско медицинско сдружение по хематология. Проведен е разговор с председателя на Дружеството с молба да информира работещите хематолози в цялата страна за възможността да оглавят Отделението по вътрешни болести в УМБАЛ-Бургас до провеждане на конкурс. Обявата е качена и на сайта на болницата и разпространена в медицински издания. До момента кандидатури не са постъпили.”, уточняват от УМБАЛ-Бургас.

От там уточняват, че има два начина за решаване на проблема на таласемиците - провеждане на кръвопреливанията без специалист на трудов договор или спешно назначаване на такъв специалист.

„По първия начин - поискахме разрешение от НЗОК да направят изключение и да провеждаме процедурите по кръвопреливане без специалист-хематолог на щат, а под надзора на такъв специалист, но на граждански договор. Той би могъл да бъде както от Бургас, така и командирован специалист, както предлага Омбудсманът. До момента нямаме отговор на писмото. Ако НЗОК и МЗ ни разрешат да извършваме кръвопреливанията без такъв специалист на трудов договор, имаме готовност да го направим веднага. Това би спестило пътуването на таласемиците до Варна.”, допълват от болницата.

УМБАЛ-Бургас отправя своята покана към всички специалисти по клинична хематология в страната за възможността, която предлага - оглавяване на отделението до провеждане на конкурс. Ръководството е готово да назначи веднага всеки лекар със специалност "Клинична хематология" на ръководната длъжност, да му предостави достойно възнаграждение и добри перспективи за развитие, както и възможност за общинско жилище, ако не е от Бургас.

здраве ...


спорт ...


региони ...