различно 11 ян. 2020 2020-01-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb1pWIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9f43971d02ddb88a2518799257dffafa9a3876c9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36667.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Зияд Ел Масри: Конфликтът между САЩ и Иран върви към ...преговори

Поредица от ходове изостриха и влошиха отношенията между САЩ и Иран до тогава степен, че немалко експерти започнаха да предупреждават, че само една малка искра може да подпали страховита война. Ликвидиране с ракетен обстрел на знакова иранска фигура, обстрел на американски военни бези в Ирак, сваляне на украински пътнически самолет, заплахи от двете страни за ужасяващи удари, нови санкции...това е моментната картина, която ще се опитаме да "разчетем" с помощта на д-р Зияд Ел Масри, който следи от години процесите в Близкия изток. 

Достигна ли напрежението между САЩ и ИРАН своя връх или е възможно още по-голямо покачване и…какво стои в дъното му политически или икономически интереси?

Много силна дума използвате. Защо „напрежение“…

…но нали така го определят световните медии…

…да, медиите говорят за напрежение, но напрежение според мен няма. Нали знаете, че има едно положение, когато възелът е много стегнат, и тогава трябва да се разхлаби…Така си осигуряваш възможност след време пак да стягаш или да разпускаш. В последната година имаше големи противоречия между САЩ и Иран заради оттеглянето на американците от договора за ядрената програма на Иран. Заради икономическите санкции започна да се усеща голям икономически натиск върху иранската държава. Това за първи път от 40 години насам вкара Иран в положение без изход, без алтернатива. Войната в Сирия е изключително тежък разход за иранската страна, в Йемен, в Ирак, в Ливан. Навсякъде в тези страни се водеше съперничество между  Иран и САЩ с …инструменти, с проксита, както казват анализаторите. Общо взето във всяка една от тези държави иранците си имаха една своя групировка, която издържат. Но заради тежките санкции вече не може да издържат чисто икономически на тези разходи. Това принуждава тяхното ръководство да търси някакъв изход от тази ситуация.

Такъв изход е да се седне на масата на преговорите и да се разберат със САЩ. Всеки проблем в този живот започва с нещо малко, после се превръща вече в нещо голямо. А тук е обратното. Започва с нещо голямо и след време намалява до малко.

Иранците започнаха видимо да провокират американците в дните преди Нова година с нападения над базите в Ирак, с убийството на онзи американски търговец , добавете към това и ранените американски военни и иракски военни…

Но какъв е този тактически ход да се ескалира ситуацията като се търси сякаш директен сблъсък със САЩ?

Иран буквално предизвикваше САЩ да реагира, да отговори. Знаят, че президентът Тръмп е малко „луд“ и може да направи нещо неочаквано.  Нали си спомняте, че за кратък период от време свалиха американски дрон, снимаха американски кораби, удариха две военни бази в Ирак, атакуваха петролна рафинерия в Саудитска Арабия…всичко това е стратегически ход, макар и нестандартен. Иран не иска война, но прави тези ходове, за да предизвика реакция от САЩ. Не бих се учудил, ако след години се появят доказателства, документи, че иранците са били готови да дадат голяма жертва, само и само да достигнат до момент, когато трябва да се преговаря.

Двигателят, стратегът, който планира всички тези удари, беше генерал Касем Солеймани. Той винаги е бил на прицел още по времето на президента Буш – син. И тогава е имало много поводи да го ликвидират физически, но не го направиха, защото има някаква неофициална договорка лидери от първата линия да не се удрят. Спазваха е тази договорка. Президентът Обама също е спази. Доскоро и президентът Тръмп се придържаше към това правило, още повече, че Касем Солеймани участваше в разгрома на ДАЕШ в Сирия.

Какво тогава се промени, че американците посегнаха на фигура от „първата линия“, както вие казвате и ликвидираха такъв знаков играч като ген. Солеймани?

Спомнете си кога го ликвидираха, кога го удариха. Три дни преди автомобилът му да бъде взривен с ракетен удар ген. Солеймани посети Йемен, Ливан, Сирия и Ирак. Според източници на ЦРУ Касем Солеймани е подготвял и координирал голям удар, насочен срещу американските интереси.  Тогава вече са взели решение да го ударят.  Много добре знаят, че ликвидацията на такава важна фигура, на лицето на Иран в Близкия изток е …Неслучайно се говори, че той стои зад атентата в Сарафово, зад убийството на мин. председателя на Ливан, той стои зад убийството на протестиращите хора в Ирак…та, американците много добре знаят, че отстраняването на ген. Солеймани ще приближи ситуацията до преговори, за да се разберат по някакви теми.

Нали убийството на генерал Солеймани би довело до ответен удар, защо тогава ще го предприемат?

Защото американците са предвидили и това. Посланието им към Иран е „знаем, че ще ни ударите, но внимавайте как ще ударите“.  Украинският самолет беше ударен от ракета на иранците,нали. Експертите казват това. / интервюто е проведено преди официалното признание на иранските власти , че става въпрос за "човешка грешка"/ Това вероятно е една от ракетите, които бяха изстреляни към американските военни бази в Ирак. А иранците са предупредили иракчаните, че ще ударят бази на американците. Е, нали сте сигурни, че на свой ред те са предупредили своите американски съюзници. Е, кажете ми, има ли война, в която едната страна предупреждава другата, че ще я напада. Целта е била да няма човешки жертви при този ирански обстрел на американските бази, за да може да се седне после на масата на преговорите и да се споразумяват.

Това ли е следващата крачка? Преговори?

Да, абсолютно.  Тези прогнози, че ще има Трета световна война, с много жертви…съмнявам се. Но говоря за държавата Иран и държавата САЩ. А това, че Хизбулла в Ливан, че техните съюзници в Сирия, в Ирак, в Йемен няма да направят някаква глупост, че няма да ударят някакви бази или да опитат удар срещу американски военен, това вече е друго и Иран ще каже, че нямат нищо общо.

А иначе ще търсят как да седнат на масата на преговорите. Иран си свърши работата. „Вие убихте нашия генерал, ние ви ударихме две бази с 12 ракети. Дотук“, но онези техни групи Хамас, Хизбулла, шиитските сили в Ирак и в Йемен си действат, за да си вдигат рейтинга и да плашат Саудитска Арабия и други страни от Залива. А колкото и странно да ви изглежда, това е в интерес на САЩ, защото те пък ще имат повод да обясняват на своите арабски съюзници в региона, че са им нужни, за да ги защитават. Това е голяма и заплетена игра в Близкия изток. Дори смятам, че американците не искат да спрат напълно Иран, защото трябва да го ползват като заплаха и враг пред държавите с големи петролни залежи в региона. В същото време Иран няма интерес да е в конфликт, защото сега не е ясно колко петрол излиза, в какви джобове отиват печалбите. Интересите са двупосочни.

А Иран срещу Израел? Заплахите срещу еврейската държава не спират…

Е, добре, нали сега изстреляха 12 ракети срещу американски бази в Ирак. Какво им е пречело през изминалите 30 години да обстрелват Израел. Но не го правят и никога няма да го направят. Ако няма  Израел, няма да има Иран. Те тогава няма да има с какво да плашат хората от региона и да обясняват, че се готвят за най-големия ден, в който ще нападнат Израел. Този ден няма да настъпи никога в следващите поне 700 години. Целта на иранците е да имат враг, с който да оправдават всичко. Също както  САЩ. През  90-те години след рухването на СССР те намериха нов враг в лицето на исляма, нали. Ал Кайда, ДАЕШ, сега Иран. Винаги трябва да има враг, за да работят военните заводи.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...