здраве 08 ян. 2020 2020-01-08 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBczgrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5e60df493587de1914e25daada1c96507a3b1348/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36640.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Операция в Урологията на УМБАЛ-Бургас влиза в учебниците по медицина

Лекарите от Урологията в УМБАЛ-Бургас са извършили сложна безкръвна операция, която ще бъде коментирана на научните форуми в тази сфера.

Пациентът е бил приет по спешност в края на миналата година с треска, висока температура. Причината е камък, който е запушил бъбрека, поради, което се е наложило да бъде отстранен по спешност.

Оказало се обаче, че при пациента има рядка аномалия – той е роден почти без пикочен мехур, което налага малко след раждането му уретерите (тръбите, които отвеждат урината до пикочния мехур) да се имплантират в дебелото черво и да отвеждат урината навън през ануса.

 „При пациент със съхранени всички органи на отделителната система подходът би бил значително по-прост. През уретрата (частта, която извежда урината от пикочния мехур навън) се вкарва инструмент с видеокамера, разбива се камъкът безкръвно и се изхвърля навън с урината. Но при този човек нямаме пикочен мехур и не можем да стигнем до бъбрека по този начин. Това бе голямо предизвикателство за екипа ни“, коментира д-р Николай Миринчев, началник на Отделението по урология.

Подходът, който предприемат той и екипът му, се нарича  ултрамини PCNL –  перкутанна нефролитотрипсия с модифициран шафт. През 4-милимитрова дупчица в гърба лекарите вкарват флексибилен нефроскоп – тръба с миниатюрна камера, през която минава и лазерно влакно. Тръбата достига до бъбрека. Камерата осигурява HD образ на видеомонитор, лазерното влакно разбива камъка на прах, а прахът се аспирира и изхвърля извън тялото по време на самата операция. Пациентът лежи по гръб, което е комфортно както за него, така и за анестезиолога.

Според медиците случаят е много сложен, поради което изисква както умения, така и високотехнологична техника, с каквато Отделението по урология разполага. Краят му е повече от задоволителен - пациентът е изписан и прекарва Новогодишните празници вкъщи.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...