различно 06 ян. 2020 2020-01-06 2020-01-06 https://www.burgas-reporter.com/attachments/0ac2eb1fb54b08b58dadd6c46441cd75a3d50d16/store/fit/600/400/3ff2828f288b503d59a867262d4ed039ee0696deff5bcb42326c60cfd08a/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Сивокос, патриотичният асфалт и жена му…не на асфалта, а на Сивокос

Значи, така хубаво щях да я наредя…Така щях и да и отговоря – мислеше си Сивокос.

Той едва сдържаше дълбоко в себе си онзи гибелен гняв на Ахила Пелеев, след като жена му Миньон важно беше заявила, че пътят между Малко Търново и Къркларели /Лозенград/ бил много по-хубаво построен от АМ „Тракия“ в участъка между Стара Загора и Пловдив.

Брей, че много почна да разбира тази жена, бе…И от пътно строителство вече разбира, да и се не види – скърцаше със зъби, с пломби и с един мост от металокерамика Сивокос.

От радиото в автомобила излитаха на пресекулки части от песен, в която четири моми пееха за вселената в нечии очи, която щяла да ги спаси.

Ще ми сравнява тя магистралата Му с някакво си там пътче извън Отечество любезно. Не си гледа новините от света на модата, ами пътна мрежа ще ми коментира. Ама, ха – мислеше си гневно Сивокос.

Той наистина беше готов да нареди Миньон, да я постави на мястото и и да и отговори както трябва, но вместо това мълчеше. Мълчеше и пушек се вдигаше, ама мълчеше и стискаше металокерамика и зъби не защото беше мъж под чехъл, както говореха злите езици, а защото…

Защото фамилният лимузин / фамилна лимузина, бе…лимузин в единствено число е идиотщина и няма такава дума/  друсаше ужасно много.  

Иначе казано, ако Сивокос не пъплеше с изнервящите 90 км. в час по магистрала „Тракия“ някъде там след Стара Загора  и ако не беше си прехапал тъй гадно езика след стоипетдесетото подскачане и блъскане на глава в тавана на колата, щеше със сигурност да отговори както подобава на Миньон и да и обясни, че не може да сравнява някакъв си там път някъде с нашата магистрала. За това ли патриотите се хвърляха само на кана греяна ракия в леденото хоро? За да могат някакви неосъзнати хора да хвалят чужди пътища? Пфу!!!

Но вместо да отговори, продължи да мълчи, защото осъзна, че не може да отговаря каквото и да е било в момента, когато е проумял,  че се движи не с автомобил, а с кенгуру по републиканската пътна мрежа.

Хайде, да почнат веднъж да ги събират тия тол такси, че нали един милиард лева като от печатница за пари щели да съберат, че да я оправят таз пуста магистрала – размечта се патриотично Сивокос и в следващия момент…

…Бум!!! – главата му удари тавана на колата за сто и петдесет и първи път и издрънча след поредния скок подскок по неравния асфалт.

За таз дупка сега кой е виновен. Злият Иван Костов или ужасният Орешарски? – запита се Сивокос и изрева  едно гневно „Ти, да мълчиш!!!“ на жена си.
А Миньон се разсмя до посиняване.

Сивокос млъкна и с цялата възможна асфалтова болка продължи пътуването си по Виа Долороса, туй де…по автомагистрала „Тракия“

Ама, нямаше да си остави той магарето в асфалта, в калта, де. Щеше да и отговори той на Миньон, в най-скоро време щеше да и отговори.

Сивокос прехапа устни и с изпъшкване призна пред себе си и наум, че оня път към Къркларели наистина не беше лош. А дори не беше магистрала.

 автор: Красимир Калудов

различно ...


култура ...


ориентири ...