различно 26 дек. 2019 2019-12-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcDQrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--86c7959b30e3ef570f395f4146764cbc200d265b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36557.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Любопитни факти за математиката, които ще ви заинтригуват

За някои математиката в училище е била истинско мъчение. За други тя се е нареждала сред любимите предмети. Без значение колко добре се „разбирате” с цифрите, тези любопитни факти със сигурност ще ви заинтригуват.

1. Английският математик Абрахам де Моавър открил случайно на преклонна възраст, че продължителността на съня му всяка нощ расте с по 15 минути. Съставил аритметична прогресия и така изчислил точна дата, когато тя би достигнала 24 часа — 27 ноември, 1754 година. На този ден той починал.

2. Религиозните евреи се стараят да избягват християнската символика и най-вече знаци, които приличат на кръст. По тази причина, учениците в някои израелски училища използват обърната буква „т”, вместо знака „плюс”.

3. Автентичността на евробанкнотите може да се провери с проста математика, закодирана в серийния номер на всяка от тях, който се състои от буква и 11 цифри. Буквата трябва да се замести с числото, на което съотвества по поредност в английската азбука, то да се добави към останалите и да се сборуват всички цифри, до получаването на едно число. Ако то е  8, банкнотата е истинска.

4. Битува хипотеза, че Алфред Нобел не включил математиката в списъка с научните дисциплини за своята премия, защото жена му му изневерила с математик. Всъщност, Нобел никога не се е женил. Реалната причина за игнорирането на математиката от Нобел не е известна и досега, но за сметка на това има още няколко предположения. Например, че при учредяването на Нобеловите награди вече е имало приз за математика под егидата на шведския крал. Друго обяснение е, че математиците не създават важни за човечеството изобретения, тъй като тази наука има чисто теоретичен характер.

5.Когато бил все още студент, един от най-известните впоследствие американски математици, Джордж Данциг, закъснял веднъж за урок и помислил, че написаните на дъската задачи са за домашно. Сторили му се по-сложни от обичайното, но след няколко дни упорит труд на тях, успял да ги реши. Оказало се, че е решил два от „неразбиваемите” проблеми в статистиката, над които много учени си блъскали главите.

6. Сумата от всички числа на рулетка в казино е равна на „Числото на дявола” — 666.

7. В щата Индиана през 1897 година бил създаден законопроект, постановяващ, че числото Пи е равно на 3,2. Благодарение на своевременната намеса на университетски преподаватели, законопроектът бил оттеглен и не стигнал до статута на закон.

8. Всяка обикновена единица може да превърне какъвто и да е продукт в изкушение за клиента. Прибавена към цяло число, единицата подсъзнателно провокира у нас усещане за преодоляване на граница, за надхвърляне на обичайните предели. 11 билки и подправки в KFC, легендарният модел Levi`s 501 и гениалният „2001 година: Космическа одисея” на Стенли Кубрик са сред известните илюстрации на този принцип.

9. Магията на „числото на нещастието”. Няма да видите 4-и етаж в японските домове, нито пък рожден ден, отбелязан на дата 4-и. И въобще всичко, свързано с цифрата 4 в Япония  е табу – самият йероглиф за нея се изписва почти по същия начин, по който и думата „смърт”. Бихме могли да отминем с насмешка суеверието на японците ако не беше факт, че представителите на японската и китайската раса най-често умират на 4-то число от месеца.

10. От деца свикваме да използваме десетичната система за изчисления и кой знае защо дори не забелязваме факта, че в нашия час има не десет, а 60 минути, в минутата - 60 секунда, а всяка окръжност се дели на 360 градуса. Всичко това идва от древна Месопотамия, чиито математици, по оскъдни исторически данни, са достигнали невероятни висоти в тази наука. Почитателите на коспиративните теории вярват, че остатъците от шестдесетичната система се съхраняват живи от правителствата векове наред, защото именно тя се използва от пришълците от космоса.

Източник: lifehacker.org

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...