различно 23 дек. 2019 2019-12-23 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFUzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3a608fc2764e90cecee1a0c0c44a0d938e2add75/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36538.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Сивокос, отнетото предимство и правилникът за движение

След силния страничен удар, който го разтресе, Сивокос мрачно осъзна, че тук правилникът за движение не важи.

Да, точно сега и тук правилото за дясностоящия се оказа, че не се спазва от никого. В интерес на истината и лявостоящият никъде не беше с предимство.

Сивокос обхвана с уплашен поглед задръстването и няколкото верижни катастрофи и прозря, че тук може да има превъзходство само човек със силни ръце, крака, бързи рефлекси и опит в уличния бой. Но той всичко друго, но не и такъв човек.  Затова го сплескваха на равни интервали.

И тъй като никой не спазваше никакви правила, всички се движеха едновременно и настъпваше хаос.

През десетина метра се наблюдаваше изпълнение на етюд „ни напред, ни назад“, а крясъците, обвиненията, клетвите до девето коляно и заплахите „ей, сега ши ти счупя главата“  се лееха като зелева чорба от продънен бидон с кисело зеле. Ситуацията ескалираше и нещата отиваха към масово сбиване. А наоколо нямаше нито един полицай.

Е, това си беше жесток удар. Този път челен. Сивокос не можа да реагира, защото насрещнодвижещият се изскочи зад портокалите се вряза в неговата количка.

Количка, каква количка ли…Ами, с четири колела…

Коледният дух има странни проявления...например, челен сблъсък на колички в хипермаркета, претоварени с плодове и зеленчуци. Или пък гневен женски контраалт пред щанда за месо "Мъ, гуспудинье, опашката е ей от тука, бье, къде са пререждатьи, " или презрителното изявление на клиент към слаломираща сред тълпите служителка , която пренася палет с шоколадови бонбони и бисквити. "Мъ, баш сега ли тръгна да зареждаш щандовитьи, мъ, оууу" . Сумти и пръхти гражданинът, но не се замисля, че други такива като него са омели всичко от щанда и ако не бъде зареден, други такива като него ще почнат пак да пръхтят и сумтят, че е празно – мислеше си Сивокос.

Докато го блъскаха челно или странично и го прегазваха, Сивокос си мислеше още, че специално за пазаруващата тълпа по празниците трябва да има някакъв специален правилник за движение с пазарска количка из търговските центрове. Правилник с правила и със санкции за нарушителите, например да ги глобяват за превишена скорост или отнемане на предимство.

И някакъв етичен кодекс за клиентите…и тежко въоръжени жандармеристи за сплашване на нарушителите.

Но докато Сивокос си мислеше, една пъргава госпожа чевръсто го пререди на опашката за ядки. И уж спокойният, уж уравновесен мъж, усети как в него закипява онзи гибелен гняв на Ахила Пелеев, несъзнателно нави ръкавите на ризата си, задиша учестено и …се отказа да купува ядки.

Те и без това не са полезни, ако не са сурови –каза си сивокос и след няколко челни и странични удара най-после излезе от магазина, където коледният дух бушуваше като зъл дявол. По поръка на зеленооката му половинка Миньон беше дошъл да купи само лаврак, защото синът Тънкокрак и дъщерята МойтаМи много го харесваха печен, а незнайно защо и как в количката му се търкаляха бисквити, лупа и препарат за почистване на под...на промоция.

Отвън трима мъже посегнаха към количката му, още преди да беше извадил покупките от нея.

Предстояха явно весели празници.

 

автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...