здраве 21 ноем. 2019 2019-11-21 2019-11-21 https://www.burgas-reporter.com/attachments/4d13a926f9d619c31d54d72901b8f1c3179370a5/store/fit/600/400/ea8dbf4a4cc9a182dad0d77b192b592af30553cda554bcebbc1778b86b24/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Студенти от "Проф. д-р Асен Златаров" станаха кръводарители

Студентският съвет при Университет „Проф. д-р Асен Златаров” - Бургас, съвместно с Български червен кръст, организира мащабна акция по кръводаряване.

Инициативата имаше за цел да помогне на пострадалите при пътно-транспортни произшествия и се проведе в навечерието на големия християнски празник – Деня на християнското семейство.

Десетки студенти се наредиха на дълга опашка във Факултета по обществено здраве, за да дарят кръв като акт на съпричастност към болните и страдащите. Включиха се и техни преподаватели. 

Първият кръводарител беше председателят на Студентския съвет – Десислава Чапкънова, която само минути след като стана от кушетката, сподели във Фейсбук: „Бях първи дарител за днес в акцията по кръводаряване... Защото личният пример е най-важен. Включи се и ти, за да помогнеш на някого да живее!“.

Специалистите от Областния съвет на БЧК-Бургас определиха акцията като изключително успешна. От явилите се над 40 доброволци, 28 са дарили кръв. Останалите са били върнати по здравословни причини.

„Ние сме очаровани от мащабността, с която реагираха младите хора от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас“. Наложи се дори да разкрием втори пункт, за да поемем всички желаещи. За нас е важно, че се явиха толкова хуманисти! Защото дори в момента по някаква медицинска причина някои от тях да не са могли да дарят, всички тези младежи доказват, че изповядват най-вечната хуманна ценност на човечеството – да помогнеш безвъзмездно на другия, дори да не го познаваш. Сигурна съм, че те ще възпитат и своите деца в духа на тази ценност.”, каза Златка Атанасова, специалист „Организационно развитие и първа долекарска помощ“ при ОС на БЧК-Бургас.

Един кръводарител е в състояние да дари живот на трима пострадали хора. Но за съжаление само около 25 % от дарителите у нас са безвъзмездни доброволци, съобщават от БЧК. Останалите реагират само при непосредствена необходимост да се даде кръв за близки.  Кръводарителската акция на младите хора от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще спомогне и да се намали порочната практика за продажба на кръв.

Хуманната инициатива на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще бъде повторена на 5 декември, в навечерието на Празника на Бургас, когато още много студенти и преподаватели ще се включат, за да помогнат на нуждаещите се.

здраве ...


спорт ...


региони ...