здраве 12 ноем. 2019 2019-11-12 2019-11-12 https://www.burgas-reporter.com/attachments/41f1f65aef6885bf155034c85c609b11dc38e061/store/fit/600/400/1554621c9059e2f799fa8ece1843dc8ada47ab046513c5a415452093e7ca/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Специалистът съветва: Диабетиците да се консултират със съдов хирург

Всеки новодиагностициран диабетик над 45-годишна възраст задължително трябва да посети съдов хирург, съветват специалистите.

Диабетът уврежда съдовете, води до невидими промени, които протичат без симптоми, затова квалифицираният преглед е необходим. Диабетици с вече усложнено диабетно стъпало, неправилно лекувани и късно насочени често попадат в кабинета на съдов хирург.

„Още в доболничната помощ диабетиците съвсем неправилно се насочват към определени лекари и струкури, които  нямат никакъв опит в лечението на диабетното стъпало. Говорим за частни болници и общи хирургии. Усвояват се клинични пътеки, а пациентът още недоизлекуван се изпраща на следващото място. Самите диабетици също нямат знанието как трябва да се лекуват“, коментира доц. д-р Валентин Василев, началник в Клиника по съдова хирургия към УМБАЛ-Бургас.

Повече от половината диабетици развиват диабетно стъпало – усложнение, което засяга стъпалата, води до тяхната нечувствителност, изтръпване, слабо оросяване, поява на рани, а впоследствие – гангрени, флегмони. В най-тежките случаи се стига до ампутации. Прегледът е необходим още преди появата на каквито и да е било проблеми със стъпалата, защото измененията на съдовете не се виждат с просто око.

„За съжаление пациентите пристигат при нас с тежки инфекции, гангрени. И ние не можем да направим нищо, освен да изрязваме, т.е. да осакатяваме тези пациенти. Категорично не трябва да се стига до това! Правилният момент е всеки новодиагностициран диабетик тип 2 над 45 години задължително да мине на консултация при съдов хирург възможно най-бързо. Често тези хора нямат никаква самодисциплина – те не живеят с мисълта, че са болни, не пазят диета, не обръщат внимание на хигиената на долните си крайници, не следят кръвната захар. Парадоксът е, че именно заможни и успели хора са най-недисциплинираните диабетици“, споделя наблюденията си доц. Василев. И предупреждава, че неглижирането на собственото здраве води до ранни ампутации, които могат да бъдат избегнати.

На 14 ноември по инициатива на Международната диабетна асоциация се отбелязва Световният ден за борба с диабета. Тази година посланията са насочени към семействата и влиянието на болестта върху живота не само на болния, а и на неговите близки.

 

здраве ...


спорт ...


региони ...