здраве 11 ноем. 2019 2019-11-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcDQ5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--506a8ee916d3ef7015a5e12d58c85cf938ccdffb/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9VWTI5dFltbHVaVjl2Y0hScGIyNXpld2s2RUdGMWRHOWZiM0pwWlc1MFZEb01aM0poZG1sMGVVa2lDMk5sYm5SbGNnWTZCa1ZVT2d0eVpYTnBlbVZKSWcwME1EQjROakF3WGdZN0NGUTZDV055YjNCSkloQTBNREI0TmpBd0t6QXJNQVk3Q0ZRPSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--203b1a8c9eed4377167cb2e98b44388b2b3a30a3/main_img_36151.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургазлии се изследват безплатно за повишена пикочна киселина

Бургас ще бъде част от кампанията „Рисковете от повишена пикочна киселина – информирай се и се изследвай”, организирана от фондация „Медкънект“.

Инициативата ще се проведе утре – 12 ноември, от 14:00 ч. в ДКЦ 2 –Бургас.

Там гражданите ще могат да се запознаят с проблема на повишения кръвен показател и да разберат до какви рискове водят високите стойности и какви мерки е добре да предприемат.

До края на годината ще могат да се изследват безплатно над 4000 човека за нивото на пикочна киселина и периферна кръвна картина(ПКК). Пациентите с високи стойности ще могат да получат информация от сътрудници на фондацията къде и как да се консултират със специалист в най-близките до тях общински и държавни здравни заведения.

Партньори на кампанията са Община Бургас, УМБАЛ „Дева Мария“ – Бургас.

Важно!

Пикочната киселина в кръвта е важен показател, който подобно на другите здравословни показатели като кръвно налягане, сърдечна честота, холестерол и кръвна захар трябва да се проследяват профилактично, съветват специалистите. Високите нива на пикочна киселина в кръвта или т.н. хиперурекемия крият сериозни рискове от възникване на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, подагра, метаболитен синдром и др. Кампанията „Рискове от високи нива на пикочна киселина - информирай се и се изследвай“ на фондация „Медкънект“ цели да привлече вниманието на хората към сериозните заболявания, които крие хиперурекимията за здравето, и да се предприемат ранни мерки за предотвратяването им. Тревожната статистика сочи, че в развитите страни между 5% и 10% от хората страдат от болести, свързани с високите нива на пикочна киселина, като при голяма част проблемът може да бъде управляван, ако бъде открит навреме. 

Пикочната киселина е естествен отпадъчен продукт при обмяната на веществата в човешкия организъм, който може да да бъде открит в кръвта. При процесът на обмяната клетките отделят вещества, наречени пурини, които се намират в някои храни. Пурините се разграждат се и се изхвърлят като пикочна киселина, която преминава предимно през бъбреците. Ако бъбреците не са достатъчно ефективни, за да се отдели натрупаното по-голямо количество пикочна киселина, се развива хиперурикемия. Здравословните стойности на пикочна киселина не трябва да надвишават 6 mg / dL., а по-високите стойности са сигурен индикатор за здравословен проблем. Богатите на пурини храни са червено месо, морски дарове, бобови култури, кафе, чай, бира, захарни изделия, преработени и консервирани храни, които е препоръчително да се изключат от менюто на хората с установени високи стойности на пикучна киселина в кръвния серум.

Заболяванията, свързани с повишени нива на пикочна киселина, се развиват основно във възрастовата група над 45 години, като специалистите препоръчват профилактични изследвания на всеки 6 месеца за хора с наднормено тегло, високо кръвно налягане и фамилна обремененост към подагра, диабет и сърдечни заболявания.  Според масовата представа основното заболяване, свързано с хиперурекемията е подагра. Тревожната статистика в България сочи, че в повечето случаи при липса на мерки за регулиране на нивата на пикочна киселина в кръвта пациентите развиват сърдечни заболявания като атеросклероза, исхемична болест на сърцето, коронарна болест, бъбречни заболявания или диабет. 

Подходяща диета, промяна в двигателните навици или лекарства за понижаване на нивото на пикочната киселина могат да предпазят от по-сериозни здравословни проблеми и да запазят качеството на живот.

 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...