здраве 04 окт. 2019 2019-10-04 2019-10-04 https://www.burgas-reporter.com/attachments/2b2035fc8468a87d7a656bd3e2297afa1b91a32c/store/fit/600/400/ea3b36b1307f5f326284cebe234aae3d5f9776260815b88d9e1a0036b1f8/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Екип на КОЦ-Бургас ще преглежда безплатно за рак на гърдата

Комплексният онкологичен център (КОЦ) - Бургас стартира кампанията „Бяла лястовица на надеждата“, която е посветена на борбата с рак на гърдата.

За поредна година през целия месец октомври ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи и ехографско изследване за жени с риск за карцином на гърдата.

Началото на програмата беше дадено на 2 октомври с представяне на специализирания мултидисциплинарен екип, който се фокусира в диагностиката, лечението и проследяването на тази болест.

Според специалистите в онкологичния център най-добри резултати се постигат, когато опитни специалисти работят в екип, в който участие взема и самият пациентът.

„Създаването и реалното функциониране на такъв екип изисква стройна организация и специалисти с насоченост, опит и експертни знания.”, коментират от КОЦ-Бургас.

От там допълват, че мултидисциплинарен екип за карцином на гърда не трябва просто да съществува на хартия, а реално да функционира. Това може да се случи само в центрове с възможност за комплексен подход към заболяването, където не се работи “на парче” и които разполагат със специалисти с опит и допълнителни квалификации във водещи европейски експертни центрове, фокусирани върху лечението на тази болест.

Според тях, карциномът на гърда не една болест, а съвкупност от различни процеси, започващи в гърдата, но с много различно поведение според биологията на тумора. Това налага обширно познание, регулярно обучение и опит, който не може да бъде придобит за няколко месеца. Всеки експерт в екипа участва активно в диагностично-лечебния процес с цел подобряване на цялостната онкологична грижа според световните и Европейски стандарти.

„Диагнозата карцином на гърда е тежка, засяга много жени и все повече се открива и в по-млада възраст. Тази диагноза променя живота на цялото семейство. Ние в КОЦ – Бургас осъзнаваме това и се опитваме да подобрим всеки един етап от диагнозата до лечението на болестта, както и информираността на цялото семейство. Наша цел е и започване на дискусия и информационна кампания, която ще бъде полезна за широката общественост“, каза проф. д-р Христо Бозов, управител на Комплексния онкологичен център в гр. Бургас.

Цел на всички инициативи на КОЦ – Бургас е повишаване на информираността на пациентите и техните близки и предпазване от погрешната информация, която залива социалните мрежи и различни информационни източници в интернет. Именно заради това КОЦ-Бургас продължават ежемесечно и лекциите Онкохелп, чрез които се цели подобряване на информираността на обществото и пациентите, както и на здравната култура.

здраве ...


спорт ...


региони ...