различно 21 сеп. 2019 2019-09-21 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbncyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--aa311ad8b4641cd1d3dbe3861a9ebfabe6b31978/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35726.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Намерени са гробовете на жертвите на Народния съд в Бургас

Гробовете, в които почиват тленните останки на убитите от Народния съд в Бургас, са открити – съобщи за „Бургаски репортер“ художникът и историк Митко Иванов.

Благодарение на помощта, оказана от свидетел и негови роднини, е било идентифицирано с голяма точност мястото, където са били погребани жертвите на комунистическите репресии в дните след Девети септември 1944 год. През всички тези години тази тема е била обвита с мрачно мълчание и неизвестност.

„Не гоня никакъв политически нюанс и не казвам дали това са добри или лоши хора. Те са били убити и захвърлени в общ гроб като кучета.  Това са в огромната си част хора, християни. Затова, смятам, че там трябва да има някакъв възпоменателен надпис – споделя Митко Иванов.

Според изследователя 75 години след тези събития от историята ни обществото дължи на убитите поне една паметна плоча.

Лобното място на жертвите на комунистическия режим е в днешните предели на Бургас, но по време на тогавашните събития е било извън рамките на града. Митко Иванов и колегите му от изследователския екип все още обмислят как и кога да обявят официално къде е това, напоено с кръв и жестокост мястоq без да отворят нови рани в историческата памет на града.

„Съжалявам, че не мога да дам повече подробности.  Притеснявам се, че сега е политическа кампания и искам такива неща да се изкарват извън контекста на политиката. Знам, че ще кажат „Аман от тези фашисти, няма ли да направят нещо хубаво, измислят само глупости“, а ние всъщност работим, за да оставим нещо в паметта на хората. Поставят ни в позицията на грешници, докато ние имаме добри намерения“ – обяснява Митко Иванов защо се налага мълчание по темата още известно време.

За да изключи всички възможни спекулации, че това откритие има за цел да предизвика политически трусове, историкът припомня, че заедно с проф. Карайотов са направили сериозни проучвания, които са имали за цел да открият повече факти и детайли, свързани с паметта на избитите до 9 септември комунисти от Бургас и региона. За съжаление никой до момента не е проявил интерес към събрания сериозен масив от информация.

Нещо повече, отново с помощ на приятел от "лявото" политическо пространство е било открито запазено копие на филм за влизането на Съветската армия в Бургас. Като изследовател на миналото Митко Иванов определя това като прекрасен исторически документ, който хвърля светлина върху отдавна случили се събития в града.

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...