различно 14 сеп. 2019 2019-09-14 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbk0yIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2e63a664d1c382de1db51972858c436c0bf2548c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35667.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За неразкритите тайни на старите бургаски родове и фамилии

Митко Иванов е художник и реставратор по професия, но призванието му е да попълва липсващите парчета в „пъзела“ на отминалите времена в Бургас.

Като част от мащабния проект  „Историческа памет“ той си постави за цел да проучи стари бургаски родове и фамилии, за да проследи чрез техните членове развитието на Бургас и региона.

Потърсихме го, за да ни разкаже за своето поредно изследване и за успешно разкритите тайни, които историята ревниво е пазила до момента.

Преди време обявихте, че започвате проучване на бургаските фамилии и родове, за да може да съберете в един документ имената им през годините. До къде стигнахте в своето усилие?

Спомням си за нашия разговор преди няколко години. Мина много време от онзи момент и този проект придоби доста конкретни и мащабни контури, затова мога да го представя по-официално.

В началото сте имал едни очаквания, но по време на проучването на този огромен масив от информация изскочиха ли някакви изненади и находки, свързани с бургаските фамилии?

Изследователската работа е крайно неблагодарна. В нея преобладава черен труд, който най-често води до минимални постижения. Въпреки това обаче понякога усилията се отблагодаряват със страхотни резултати. Тогава човек се чувства прекрасно!

Това са моменти, които осмислят изследователския труд. Някъде около 2000 година започнах изследване по историята на Бургас и към 2003 г. вече си мислех, че периодът между XV и XIX век може да бъде попълнен. Дотам се простираха немеренията ми и амбицията ми. Когато по-късно се свързах с подходящите хора, заработих с тях в екип и се заехме с този проект, хайде вече да му кажа името, „Историческа памет“.

Безкрайно много са находките в хода на проекта, макар че някои хора ще кажат „Защо ни занимавате с дреболии?“ Смятам, че намирането на такива малки „бисери“ може да помогне да се създаде една прекрасна огърлица.

Успях да открия непознати данни за известни бургаски фамилии като Русалиеви, Бракалови, Димитракопулос...това са факти, които никой не е допускал. Наскоро открих връзка между много известна бургаска фамилия (засега ще спестя името й), защото подготвяме издание по темата. Това е много известна фамилия, която е свързана с рода на Бурови. Имаше подозрения за подобна свързаност, но нямаше доказателства. Благодарение на малко упорство и дипломатичност, успях да получа такива сведения. Безценно удоволствие е да се види как нещо назад в историята просветва.

В голяма степен успях да разкрия нови данни за връзката между Александър Георгиев-Коджакафалията и семейството на Янчо Добрев, тъй като там има, освен съдружие, и друг тип връзки. Осветих какво се случва през ХХ век с имотите, тъй като се оказва, че не всичко е било съдружие.

Колко фамилии от Бургас изследвахте?

Основната ми цел не е да натрупам бройка фамилии, а да изследвам огромен масив от информация.  Често буквално изскачат такива детайли. По време на моите проучвания направих разработка на материали за фамилията Димитракопулос. От нея е тъстът на Димитър Бракалов.  Наследниците се свързаха с мен от Гърция и благодарение на тях научих важни подробности за Димитракопулос в Бургас, а и аз успях да им споделя някои подробности, които не им бяха известни. Ако на някои от вашите читатели това име не им говори нищо, ще поясня, че Димитракопулос, тъстът на Бракалов, е бил може би най-богатият човек в Бургас.  Вероятно ще ядосам „книжните“ патриоти, които твърдят, че Александър Георгиев-Коджакафалията е бил най-богат. Не, той не е бил най-богат, но е направил най-голямото благодеяние, за разлика от други богаташи, които не са били така щедри като него.

И нещо от последните дни. В сряда вечерта, на 11 септември, буквално по нощите ми позвъни едно момче от Израел, чието семейство има корени от Бургас. Зададе ми доста конкретни въпроси и може би ще успеем да направим кратко изследване на неговия род.

Докато изследвахте бургаските родове и фамилии, успяхте ли да намерите сведения за върхове и сривове, благополучия и пропадания в историята на тези семейства?

О, да разбира се…Добрах се до името на може би първия бургаски художник, колкото и претенциозно да звучи. Той е първият зограф, името вероятно е гръцко. Впечатли ме фактът, че докато издирвах нови сведения за членове на фамилията му, се оказа, че са се раждали на най-различни места - в Турция, в Гърция, в Созопол или тук в Бургас. Това рисува „карта“ на преживяванията на тази фамилия. Дали заради честите войни по онова време в края на XIX и началото на XX век, дали заради икономически причини и търсене на поминък, но животът и тогава не е бил лек. С удивление виждах как всеки член на тази фамилия се ражда в нов град, в нов град  и така се развива историята на тези хора. Да, имали са върхове и спадове фамилиите…

Има ли имена на министри, на управници в страната, които са част от старите бургаските родове?

Такъв шанс нямах по време на проучванията. Добавих информация, както казах, за фамилията Русалиеви, която е изчезнала, защото са нямали мъжки наследници.  Но пък много други фамилии са се сродили с тях и носят тяхната кръв. Интересни факти открих за прима балерината Красимира Колдамова. Оказа се, че тя има много здрава бургаска връзка. Тъй като на този свят всички сме преселници отнякъде, в това число и хан Аспарух, проучих откъде се е преселила фамилията в Бургас, някъде преди около 120-130 години назад. За мен беше приятно да открия това и бих и го разказал лично. За момента ще спестя подробности.

Мислите ли , че историята на Бургас крие още много тайни?

Категорично да. За мен това е най-интересният град на света. Много градове имат древна и славна история. С много повече крепости, със златни съкровища, които магнетично привличат медийните микрофони. При Бургас няма мощни крепости, няма безценни съкровища. Но тук има нестандартност във всеки исторически момент. Бургас много трудно влиза в историческите калъпи. Именно това го прави магнетичен не за медийните микрофони, а за изследователите.

И който се е заразил от този „бацил“, държи го до края на живота му!

Автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...