Минута за размисъл 06 сеп. 2019 2019-09-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaTA0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b55ea0fb098008434d76155588fa5ea97501ea1c/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35602.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Туристическият модел „Добре дошли“ срещу модела "Изчезвайте от тук"

Има места по света, които карат туристите да се събират там с хиляди и стотици хиляди. Представете си един тесен тротоар, пред него площад, а в края му огромна монументална сграда. И всички гости от знайни и незнайни страни стоят на тротоара, цъкат с език, снимат със смартфони и фотоапарати…изобщо улавят мига, както призоваваше Хораций с онова CARPE DIEM или пък Гьоте с неговото "О, миг свещен поспри, ти тъй красив си"

То, това хубаво, ама по същото време на същия тротоар, за който ви разказвам, са разположени някакви масички пред ресторантчета…И там между туристите и клиентите лавират сервитьори и обслужват ли обслужват. Вътре, пък ресторантчетата са препълнени до тавана.

Точно през това място вероятно минават десетина хиляди души на час. Може и да са петдесетина хиляди или дори повече. Става въпрос за огромен брой хора.

Защото мястото, за което ви говоря,  е разположено на  тротоар, който е на ръба на пиаца „Венеция“ в Рим, а в края на този площад е …как да го преведем „Олтарът на Отечеството“ /Алтаре ди Патриа/ , а зад него започва „Форум империале“, т.е пътят, който преминава покрай форумите на император Траян, Август и други, покрай Сената, Капитолия, покрай храмана весталките, мястото, където са убили Цезар, покрай какви ли не свидетелства за величието на  Римската империя и стига до Колизеума.

Представяте ли си колко туристи преминават там? Те идват от Виа дел Корсо, а преди това е възможно да са били в края на същата улица  ,да речем на пиаца дел Пополо или пък на Пиаца Навона, до Пантеона, може да са се спуснали от Пиаца Република по виа „Национале“, може да идват чак от Ватикана и Сант Анджело, възможно е да са били до Фонтан Ди Треви или на пиаца ди Спаня, за да видят испанските стълби. Където и да са били в Рим, туристите поне веднъж минават точно през този тротоар и като омагьосани застават да снимат пиаца Венеция…а понякога регулировчик с изрядна униформа и бели ръкавици прави истинско шоу и  прави артистични знаци кои автомобили да преминат и кои да спрат…Тогава туристите пак улавят мига с фотоапарати и смартфони.

Хиляди, маса, народ…както казваше Гео Милев.

Ето в един такъв много горещ ден на август, преди време, с моето семейство бяхме на това място в любимия ни град Рим. Баш на това място, точно тогава някой от нас почувства зова на природата…дори двама от нас го почувстваха или трима. Ами, сега…

Влязохме в едно от препълнените ресторантчета и аз попитах дали можем да ползваме тоалетната. Управителят отговори „Да, заповядайте“ и ни посочи къде е мястото, което издирваме.

Е, трима от нашето четиричленно семейство се усамотиха на това място. После попитах съдържателят на ресторанта колко му дължа, а той се засмя и ми отговори „Нищо“. Да повторя. Аз поисках да платя, но ми отказаха пари. Мислите ли, че на това място, където преминават десетки хиляди хора дневно, сме били единствените с подобен...хм...зор.

Казахме си „Чао“ и това беше.

Ние не бяхме клиенти на този ресторант. Ние просто бяхме уморени туристи, които искаха да ползват тоалетна.

Влязохме, попитахме, посрещнаха ни, пожелаха ни хубав ден и това беше.

Само си представете, ако там сложат такса „тоалетна“ от едно евро? Глупости, дори таксата да е от 10 евро, туристите ще плащат, защото там са хиляди, десети хиляди  и може би стотици хиляди на ден. Но собственикът на този ресторант и на другите до него не взимат пари. Глупави ли са? Наивни ли са? Не могат да правят бизнес ли?

След време разбрах, че общината в Рим стимулира чрез някакви данъчни облекчения онези ресторанти и заведения, които позволяват на туристите да ползват безплатно тоалетните им.

Аха, това ли било? Абе, не е само това. Друго е.

Там, в Рим, моделът „добре дошли“ работи безотказно. Затова милиони туристи от цял свят отиват във Вечния град и искат да се върнат. Навсякъде, където този модел работи, туристите се връщат отново и отново.

Сещам се за набиращия сили български  модел“Махайте се от тук, мърши такива“ Сещам се за гневния, пощръклял от гняв ресторантьор, който изхвърли някаква нахална според него туристка. Сещам се за онзи хотелиер, който поиска да изрита нахална според него туристка.

И двамата са прави да се гневят чисто човешки. В последния случай с руската туристка в Несебър, която отказала да плати за тоалетна, въпреки пределно ясното условие, че това струва 1 лев, съдържателят на заведението е 1000% прав да се ядоса…, но много, страшно много и ужасно кофти послание е това.

Сега като тегли чертата, какво е постигнал? Как изхвърлянето на една нахална според него туристка ще се отрази на репутацията му?

С какво стана известен по света и у нас? С добро обслужване? С доброто си меню? С добрата кухня? С прекрасната гледка?

С друго стана известен и колкото да се говори, че лоша реклама няма, щеше да е много по-хубаво да се рекламира с нещо друго вместо с прогонването на турист.

Гневът му е напълно човешки, но положението  може да се опише с простото „Изсрахте се на метеното“.

Все си мисля, че в сферата на туризма гневът трябва да отстъпи място на усмивката  и вниманието, дори да искаш да удушиш някой турист ,защото е отвратителен. Не знам, може и аз да греша, може би разсъждавам като турист, а не като хотелиер, съдържател на ресторант, търговец или туроператор, но все пак …

Накрая, когато се раздигне пушилката, става ясно, че някъде из България моделът „Изчезвайте от тук, мърши такива“ е взел поредната победа срещу модела „Добре дошли“.

Да ви пикая на победата, господа. Пирова ви е победата. Всъщност вие сте загубили и то ужасно много, но още не го проумявате. 

Преди години едни приятел на баща ми, който емигрира в САЩ през 1982 год, ми бише казал "Мойто момче, той, гладът ще ви научи на всичко" Прав е. Ще останем гладни и ще се научим да сме любезни, добри, вежливи, търпеливи, учтиви и отдадени към хората, които са дошли при нас. Ще се научим, че те са наши гости, а не туристи. Но дотогава ще погладуваме. 

Ха, ама, то време за прогноза станало.

Днес ще е слънчево и тихо, а максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат до 27 градуса. 

Нека е хубав денят ви

автор: Красимир Калудов

Коментари

Минута за размисъл ...


пред олтара ...


dev.says |> hello(:world) ...