образование 05 авг. 2019 2019-08-05 2019-08-05 https://www.burgas-reporter.com/attachments/d3eb874508d5fdafed45fc007c9425c4be5d628d/store/fit/600/400/fda6f9b32d729650074eba400b9284a9c7dfac0d3144cf430d185289d7c2/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Морското ще има кабинети с най-модерното оборудване

Професионална гимназията по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" в Бургас, която наскоро беше прехвърлена на Общината, ще се сдобие с два напълно обновени кабинета.

Те ще бъдат обзаведени и оборудвани по най-високите образователни стандарти.

Визията, оборудването и обзавеждането на кабинетите беше обсъдено на работна среща между директора на Морското училище Христина Жабова и капитаните Дойчин Дойчев, Даниел Карчев и Стоян Пантов.

Общата амбиция е учебното заведение да стане водещо в морския бранш.

За тази цел тримата капитани и директорката на гимназията посетиха ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" във Варна, за да се запознаят с опита и да разгледат оборудването на висшето военноморско училище.

Пилотните учебни помещения, с които започва модернизацията на бургаското Морско училище, са две - кабинет "Астрономия и корабоводене" и кабинет "Борба с аварии, търсене и спасяване на хора".

Проектът за новата визия на интериора вече е изготвен.

В кабинет "Астрономия и корабоводене" ще има тренажор Maritime Simulator за упражнение на ситуации от управлението на кораба, високи маси, снабдени с по 3 монитора (с възможност за поставяне на четвърти) за радарно изображение, управление от мостика, звездно небе и т.н., компютри с общ сървър, мултимедия (LCD монитор).

Кабинет "Борба с аварии, търсене и спасяване на хора" ще се оборудва с тренажор Response Simulator, манекени в защитни облекла - един пожарникар и един в хидрозащитен (неопренов) костюм, пожарогасители, шлангове, спасителен кръг с комбиниран буй, спасителен плот и т.н.

В момента материалната база на гимназията по морско корабоплаване и риболов е занемарена и остаряла.

След ремонта, обзавеждането и оборудването на двата кабинета, ще бъдат изготвени технически паспорт и енергийно обследване на сградите на учебния корпус, спортната база и общежитието, за да се пристъпи поетапно и към тяхното обновяване.

образование ...


политика ...


спорт ...