различно 21 юли 2019 2019-07-21 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa0E0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--dc3292d174bd7e5131094e9e821c4de68af4182e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35198.jpg

Burgas Reporter Ltd.

10 неща, които не знаете, че счетоводителите умеят

Днес е вашата неделнва среща с г-жа Ана Петрова, собственик на счетоводна кантора "Корект Акаунт Консулт". И понеже тя е делова и организирана, няма да пиете кафе с вас, а ще ви отдели от времето си, за да отговори на част от въпросите ви, свързани със счетоводството. Слушайте внимателно и записвайте.

Счетоводителите всъщност правят много повече отколкото предполагате. Ако до този момент сте мислили, че уменията на един счетоводител се свеждат само и единствено до подаване на годишни данъчни декларации, публикуване на годишен финансов отчет, регистрация на фирми или пък счетоводно отчитане на персонал и заплати, то със сигурност предстоящата информация ще ви изненада.

Освен, че се грижат за подаването навреме на всички необходими документи, с което се избягват големи финансови поражения, счетоводителите всъщност могат да съставят и стратегии за спестяване на разходи и увеличаване на годишния оборот на вашата фирма.

Научете още с какво може да ви помогне вашият счетоводител:

1. Да стартира нов бизнес.

Започването на ново начинание безспорно е вълнуващо, но изисква повече от добра идея. Необходимо е да знаете, че бизнесът ще носи печалба, затова трябва да убедите инвеститори и кредитори в успеха на новия проект. Счетоводителят може да направи това за вас.

2. Да помогне в изграждането на бизнес стратегия.

Бизнесът не е константна величина и постоянно търпи промени. Понякога може да ви е трудно да разберете върху какво да се фокусирате. Вашият счетоводител може да ви посочи кое е важно в настоящия момент. Той ще работи с вас, за да определите най-точно професионалните и финансовите си цели.

3. Да определи паричния поток.

Много печеливши бизнеси фалират, защото остават без пари в неправилния момент. Дори и най-процъфтяващият бизнес не може да просъществува дълго време, ако приходите не идват в срок или разходите са твърде високи. Счетоводителят ще ви помогне да определите паричния поток и ще ви даде решение за изготвяне на правилната стратегия за овладяване на ситуацията. Той може да направи разходен план, за да сте сигурни, че ще имате достатъчно пари в банката, което означава, че дните за разплащане ще бъдат по-малко стресиращи, отношенията с доставчиците ще бъдат по-добри и разбира се, ще се радвате на по-дълбок сън. J

4. Да ви изслуша и подкрепи.

Да имате и управлявате бизнес не е лесно. На моменти може да се чувствате дори и самотни. Точно когато усещате, че пътят, по който сте поели е твърде труден, вашият счетоводител е човекът, който ще ви изслуша и ще ви вдъхне кураж и вяра, че бизнесът си заслужава и ще бъде на 100% успешен. Счетоводителят ви ще ви помогне да преодолеете стреса, като превърне големите проблеми в по-малки и по-лесно преодолими трудности. Важна част от работата на всеки един счетоводител е да умее да оказва морална подкрепа на своите клиенти.

5. Да се грижи за вашите дългове.

Когато стане въпрос за дългове, от изключително важно значение е да имате добър счетоводител, който да изготви най-добрата стратегия за тегленето и погасяването им. Когато разполагате с определени средства, вашият счетоводител ще ви посъветва дали и кога е разумно да ги използвате, за да погасите заемите или да ги вложите в бизнеса.

6. Да се справя с неплатените фактури.

Неплатените фактури са неразделна част от всеки един бизнес. Преследването на длъжниците би отвлякло вниманието ви от по-важни въпроси, но със сигурност няма как да си позволите да го игнорирате. Вашият счетоводител може да се заеме с това главоболие. Той може да въведе електронна система, която автоматично да изпраща напомняне на клиентите ви, когато фактурите са за плащане или са просрочени. Ако имейлите останат без отговор, счетоводителят ви може дори да позвъни на длъжниците. В случаите, когато фактурите остават неплатени, по съвет на вашия счетоводител, може да се наложи да се обърнете към колекторска фирма.

7. Да бюджетирате умно.

Изготвянето на подробен бюджет би ви коствало много енергия и време, а крайният резултат може да бъде изпълнен с предположения и неточни изчисления. Вашият счетоводител може да ви помогне с точното бюджетиране, което ще ви вдъхне увереност. Ще знаете истинската стойност на вашия бизнес, ще знаете колко пари можете да реинвестирате и какво ще бъде вашето възнаграждение накрая.

8. Да наема служители.

Нуждаете се от помощ при набирането на персонал? Счетоводителят е човекът, който може да ви помогне с решаването и на този въпрос. В ролята си на финансов консултант, той ще може да изчисли какво ще ви коства наемането на нов служител и можете ли да си го позволите. Освен това, счетоводителят ви ще бъде ангажиран с всякакъв тип финансови и юридически задачи, свързани с новите служители, като трудови договори, изплащане на заплати, удържани на данъци, осигуровки и други).

9. Да избегнете проверка.

Ако все още не сте сигурни, че вашият бизнес има нужда от счетоводител, то помощта на специалист за избягване на проверка, е основателна причина. За съжаление, много хора смятат, че счетоводителят е магьосник с вълшебна пръчка, който може да поправи всичко, след като проблемите вече са налице. Важно е да знаете, че финансовата проверка на вашия бизнес може да бъде избегната, ако получавате правилни наставления и съвети от счетоводител през цялата година. Има много причини, поради които един бизнес е подложен на щателна проверка: от голям брой грешки, допуснати при попълване на документи, до прекалено големи отписвания на активи. Мислете за вашия счетоводител като за дългосрочен партньор, който инвестира във вашия бизнес и се грижи за него.

10. Да ви спести време и енергия.

Не на последно място – вашият счетоводител умее да пести времето и енергията ви. Много бизнесмени смятат, че стегнатият бюджет означава, че не могат да си позволят да наемат счетоводител. Но ако помислите колко много време и усилие ви струва да се справят сами с финансите си, без дори да споменаваме вероятните грешки, които може да допуснете, то сами ще се убедите, че разходът за счетоводител си заслужава. Като предприемач, вашето основно задължение е да управлявате бизнеса си. Инвестирайки в счетоводител и възприемайки го като професионален бизнес съветник, вие ще можете да се фокусирате и да продължите да вървите успешно по пътя към реализирането на вашите бизнес цели.

Счетоводна кантора „Корект Акаунт Консулт“ е до вас, за да ви помогне да осъществите и най-смелите си мечти!

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...