спорт 18 юли 2019 2019-07-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBalU0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--34d55b342011ec4d2de1d30cf1c84a3caf3ab816/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35183.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Офертата за стадион „Лазур“, заради която Нефтохимик „емигрира“ в Созопол

В края на тази седмица горещите привърженици на футболния „Нефтохимик“ ще протестират срещу абсурдната ситуация, довело до това техните любимци да играят домакинските си мачове от първенството в „Б“ група  на „Арена Созопол“.

Накратко, феновете са несъгласни с това отборът им да бъде прокуден от Бургас.

До тази неочаквана миграция на „шейховете“  се стигна, след като ръководството на „Нефтохимик“ отхвърли офертата за наем, която им отправи „Спортс Пропърти Мениджмънт“  АД, дружеството собственик на стадиона.

От клуба  определиха предложението като неприемливо, а стойността на наема като непосилна.

Ето защо, за да спаси участието си във втория футболен ешелон, Нефтохимик заяви за своите домакински мачове стадиона в Созопол.

„Бургаски репортер“ потърси контакт с дружеството собственик  на спортното съоръжение „Лазур“ с молба да изяснят своята позиция относно провалилите се преговори.

Ето какво научихме.

На 10 юни 2019 год. директорът на компанията Даниела Чорбаджиева изпраща писмо до професионалния футболен клуб, от което става ясно, че представляваната от нея фирма декларира  принципното си съгласие да бъде сключен договор за наем с „Нефтохимик“

 

Условието това да се случи е „Наемната цена за ползването на стадиона е да покрива разходите за поддръжка на спортния терен, както и дължимия от собственика „Спортс Пропърти Мениджмънт“  АД за спортното съоръжение годишен размер на данък недвижими имоти и такса битови отпадъци, определени от Община Бургас“

На 14 юни до офиса на футболния клуб е изпратено второ писмо, в което се конкретизират параметрите на наемната цена на стадион „Лазур“ за сезон 2019/2020

 

От дружеството поясняват, че прогнозните суми са били калкулирани въз основа усреднените разходи по поддръжката на стадиона в предходни години.

Т.е на годишна база разходите за поддръжка на съоръжението са, както следва:

Електрически бойлери за подгряване на вода –                             10 000 лв

Машина за косене на затревен терен –                                          24 000 лв

Семена и торове за поддръжка на терен –                                     10 000 лв

Горива, смазочни материали, резервни части, ремонти -              10 000 лв

Разходи за електроенергия и вода -                                               20 000 лв

Разходи за фонд „работна заплата“ и осигуровки на служителите

по поддръжката на стадиона -                                                        25 000 лв

 

Общо                                                                                            99 000 лв

Същевременно разходите, свързани с данъци, определени от община Бургас са:

Данък сгради и такса битови отпадъци                                          98 811 лв

При тези условия  разходите за провеждане на приблизително 20 домакинства  /за първенство и евентуално срещи от турнира за купата на България/ през състезателната 2019/2020  биха  стрували  на професионален футболен клуб „Нефтохимик“  около 9 900 лв. на мач

Половината от тази сума погасява разходите по поддръжката на стадион „Лазур“, другата половина данъците към общинския бюджет.

За справка през състезателната 2016/2017 год. „шейховете“ са плащали по 10 000 лв без ДС на всяка среща, в която са домакинствали в Бургас при тогавашното си участие в „А“ група. Срещу този наем  отборът е получавал пълен достъп до трибуни и съблекални.

От справките става ясно, че на ниво „В“ група  през изминалото първенство „шейховете“ са плащали четири пъти по-нисък наем, но са ползвали само една трибуна от стадиона и съблекалните на ДЮШ.

От ръководството на футболния клуб отхвърлиха офертата на „Спортс Пропърти Мениджмънт“  АД като непосилна във финансово отношение и предпочетоха като алтернатива „Нефтохимик“ да играе своите домакински мачове в „Б“ група, ползвайки съоръжението  в Созопол.

Едва ли феновете са щастливи от изгнанието на своя любим отбор, но шефовете на отбора преди всичко се съобразиха със своята строга финансова политика. От "Нефтохимик" обявиха, че за наема на стадиона в Созопол цената ще е в пъти по-ниска и няма да натовари клубния бюджет..

Истината е, че за професионалния футболен клуб се оказа невъзможно да плаща  9900 лв без ДДС за всяко домакинство  на стадион „Лазур“  през тази спортно- състезателна година.

Вероятно една от причините, която всички срамежливо отказват да коментират, е свързана с това, че продадените билети за домакинските мачове не могат да покрият разходите, а това вече е топка изцяло в полето на феновете.

Така преговорите през месец юни между клуба и собственика на спортното съоръжение в Бургас не завършиха със сделка, а от това загубиха всички.

„Бургаски репортер“ с най-голямо уважение предоставя думата на представители на Нефтохимик, за да изразят своята гледна точка по този случай.

автор: Красимир Калудов

снимката на стадиона е архивна 

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...