различно 16 юли 2019 2019-07-16 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBclEzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--95f2f67ec995b85905cf69cbf29a8b82a4db19b3/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35159.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Лятна разходка из прохладата на красивия Котел

Още когато човек види сградата на общината в Котел и му става ясно, че някога тук са живели хора с размах на мисленето, с любов към красивото и с умения да генерират богатство.

Нямам никаква представа кога е била построена тази сграда, кой е бил проектант, архитект и строител, но е много впечатляваща. И е свидетелство за времена, когато този град е имал самочувствието да се сравнява с в архитектурно отношение с най-големите градове, защото подобна постройка би могла да краси всяка една европейска столица.

Наблизо е и читалището, също солидна сграда, построена през 30-те години на миналия век.

За богатството и авторитета на местните хора от миналото свидетелства и една от местните църкви.

За да съградят такъв храм, хората в Котел освен силна вяра явно са имали и много големи възможности.

Докато се разхождах из улиците на този възрожденски град, си мислех, че тук явно през вековете са се раждали много смели хора.  Такива, които смело прекрачват границите и променят света.

Хората от стария Котел  или са били преуспяващи търговци, блестящи книжовници и просветители. Като Петър Берон със своя "Рибен буквар", поставил част от революцията в мисленето на българите.

Да, жителите на Котел са били революционери. Паметни плочи на участниците във въстания и войни са навсякъде по стените на старинните двукатни къщи от камък и дърво или пред тази църква.

Честно казано, бяха в Котел за по-малко от два часа, но времето ми беше достатъчно, за да се възхитя за пореден път от града.

Стори ми се чисто, красиво и поддържано.

Явно общинската администрация и днешните жители се грижат за своя град.

Разходката ми ме отведе и до градския парк. Едно благословено кътче с много зеленина и прохлада.

Из добре поддържаните алеи местните хора са намерили начин как да засвидетелстват уважението си към своите именити съграждани от стари времена и са поставили малки паметници из дърветата.

Има много кътчета за отмора.

За игри и забавления

За предизвикателство към любопитните

В съседство с парка мярнах и два хотела с ресторанти. Избрах единия без никакви очаквания и нагласи и мога да кажа, че пъстървата на скара беше приготвена страхотно. Споделих малка част от обяда си с една настойчива котка и продължих разходката си из това благословено кътче…

Е, тук някъде се сблъсках с класическия случай, в който някой е решил нахално да сложи лъжица с катран в буренцето с мед.

Не знам кой и кога беше решил да размаха брадва и трион и да изсече двайсетина дървета в парка.

Безмилостно

Брутално

Нечовешки.

Попитах някакви местни хора кой е позволил тази вандащина и те повдигнаха рамене.

Един старец ми рече, че уж някой разчиствал дерето.

Почиствал значи…Някой с лека ръка е унищожил дървета, които са поникнали преди двайсет, трийсет, четиридесет години...такъв човек едва ли може да има нещо общо с традициите на Котел, където хората са създавали, изграждали и оставяли не само материално, но и духовно богатство след себе си за своите наследници. 

А тук някой е размахал брадвата и е оголил земята над реката. Дано е знаел защо го прави.

Защото накрая всички ние,  и алчният и бедният отиваме еееееейййй там в дъното на снимката, на онзи склон...и не взимаме нищо със себе си. Затова е важно какво оставяме след нас. Старите жители на Котел са знаели това и затова са увеличавали богатството на града си.

Котел е прекрасно място. И си струва да му отделите време. Ще се почувствате обогатени.

Няма да съжалявате.

Има толкова вдъхновяващи места в него.

И когато си тръгнете, ще усетите, че всъщност сте взели част от Котел със себе си. Част, която ще ви накара да се върнете отново.

автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...