различно 29 юни 2019 2019-06-29 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaGszIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7dd06038eedf0f863baf98cf173c27ac94209ef4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35026.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Големите предимства, с които малката Инеада грабва туристите

Инеада е малко турско градче, разположено само на около 12 км. южно от Резово. Сгушено е в голям залив, там между вълните на морето и лонгозните гори зад гърба си. 

Пристанището на Инеада е малко и всъщност е нещо като царство на местните рибари. Само че мястото е толкова красиво, гледката е толкова смайваща, че по склоновете над рибарските хижи и лодки хора с пари, с възможности и вкус са започнали да строят големи вили и къщи.

Първото безспорно предимство на малкия курорт е това, че е в състояние да предложи на туристите над 30 км. плажна ивица...По-голямата част от този безкраен плаж е пуста. Само вълните, морето и вие, ако сте разпънал хавлията си там. За да стигнете до града, ще трябва да изминете няколко километра от пристанището покрай плажа. Това, което впечатлява е добре поддържаната ивица, по която има чадъри, шезлонги, но и много свободни зони. Набива се на очи и това, че туристите са малко.

А зад гърба на малкото плажуващи е пълно с ресторанти, които предлагат всякакви видове "Балък"...Това ще е една от първите думи, които ще научите тук. Означава риба, а не излъгано камилче, т.е измамен чужденец или прецакан турист, с каквото значение се употребява думата у нас. Да, рибните ресторанти са навсякъде покрай плажа и рибата, която ще ви сервират със сигурност е прясна. Уловена е в този залив, където морето е чисто и синьо. Затова и над плажовете се вее гордо "син флаг"

Но пък ако държите на по-големи удобства и повече лукс, има и висококатегориен хотел в Инеада. Може би не толкова звезден, колкото очаквате, но е пиремлив.

Разбира се, има и други опции. Намират се и дрвуги хотели, а и се дават квартири под наем. Но в края на краищата достойнствата на Инеада не са в лукса, а в чистотата на морето и на въздуха, в спокойствието, в безкрайните плажове, вкусната храна в ресторанчетата, в приветливите домакини, доброто обслужване на гостите и във възможността да се уедините някъде.

Ясно е, че плажовете са най-предпочитаното място от туристите. Все пак това е над 30 км. ивица, която ви очаква.

Но има и други възможности. Например, за да избягате от жегата, можете да отидете в близкия национален парк, разположен в съхранена лонгозна гора.

В нея турската държава е отделила на човека една единствена роля. Да опазва многообразието от растения и животни. И екипът от биолози и горски служители прави това всеотдайно. 

И това личи не само по къщичките за птици, които са разположени навсякъде.

Тук просто не съществува вариант някой да отсече дърво от гората. Тя е национално богатство и е невъзможно то да бъде разпиляно.

Но не можете да стоите до безкрайност сред прохладната сянка на гората, защото все пак сте дошли в Инеада заради морето и приключението, нали. Самото градче е застинало сякаш в 70-80-те години на миналия век.

Не може да се каже, че предлага някакви невероятни възможности за забавление, но ако ви трябва шумотевица, глъч и хилядни тълпи, това не е вашето място. По-скоро тук е царство на спокойствието. И на вкусната храна.

Ясно е, че няма да срещнете невероятни архитектурни символи, защото тук проблемите със сввръхзастрояването и с бетонирането не са познати.

Местните си живеят в състояние на ...как се казваше, на рахат.

Но това няма да продължи вечно. Инеада е на толкова красиво място, заливът е толкова живописен, морето е толкова хубаво, храната толкова вкусна, че е неизбежно. Туристите ще дойдат тук. Вече се работи усилено по въпроса. Извън романтиката, в лицето на Инеада нашите предприемачи с интереси в туризма по Южното Черномореи ще трябва да се подготвят за появата на още един сериозен конкурент

А когато корабната линия "Бургас-Инеада-Истанбул" тръгне през юни 2020 год, всичко тук ще се промени и най-вероятно ще изникне нов, модерен и лъскав курорт. Симптомите за това се усещат. 

Но вие можете да изпреварите събитията и да посетите Инеада сега. Няма да съжалявате. Е, вярно е, че от Резово няма как да отидете до малкото турско градче сега. Преди години тогавашният ни външен министър Соломон Паси беше предложил да бъде разкрит граничен пункт за пешеходци и велосипедисти до Резово, но нестандартната му идея не намери подкрепа. Затова в момента ще ви се наложи да отидете до ГКПП Малко Търново, оттам да изминете още над 100 км и чак тогава ще топнете крака в морето край Инеада, но...си струва. Все още е спокойно, чисто и безкрайно. Все едно, че всичко се прави само заради вас.

автор: Красимир Калудов

 

 

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...