образование 26 юни 2019 2019-06-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb3BTIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--20c6755d84debe8e2b0a4fee6aeb287c687c771e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34995.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Морското училище вече е общинско

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“  в Бургас вече е с променен статут и ще се стопанисва от Общината.

Предложението на кмета Димитър Николов беше прието днес с почти пълно единодушие – 38 гласа „за”, 0 – „против” и 1 „въздържал се”.

До момента финансовото осигуряване на Морското училище беше ангажимент на Министерството на образованието. С предложената промяна издръжката ще се осъществява от бюджета на Община Бургас, която ще получи собствеността върху всички недвижими имоти на училището, които досега бяха държавна собственост.

Заради лошата си материална база през последните години учебното заведение привличаше все по-малко възпитаници. Целта на местната власт е да възвърне някогашната слава на училището, като не само направи ремонт на сградата, но въведе и нови атрактивни специалности.

През изминалата учебна година в професионалната гимназия се изучаваха специалностите "Морско корабоводене", "Корабни машини и механизми" и "Митническа и данъчна администрация".

Общинските съветници от Бургас не подкрепиха предложението на колегата си Живко Табаков, който настоя в докладната да залегне точка, забраняваща продажбата и отдаването на концесия на имотите, с които Морското разполага.

„Не се съмнявайте във възможностите на Община Бургас. До момента съм поискал да придобием собственост на две училища – Гимназията по Автотранспорт и компютърната гимназия, чиято база беше отчайваща. Сега условията там са като за четиризвезден хотел”, коментира кметът Димитър Николов.

Той подчерта, че в Бургас успешно се развиват политики в областта на професионалното образование, като приоритетна през тази година е програмата "Професии в бъдещето" - за модернизиране на професионалното образование като инфраструктура, професионални направления и свързаност с бизнеса. Целта е стимулирането на образователни инициативи за подготовката на кадри, съобразено с изискванията и целите на бизнеса в региона. Добрата професионална подготовка на кадри в областта на морското дело в гимназията ще развие потенциала ѝ и ще отговори на потребностите на бизнеса.

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...