здраве 10 юни 2019 2019-06-10 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdVk0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--37c2eb609ab918bdaaef9f00a3932667bc6082c8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34854.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Доц. д-р Цветан Минчев: С отстранен бял дроб може да се живее пълноценно

Все повече млади жени, които никога не са били пушачки, се диагностицират с рак на белия дроб. Тази тревожна тенденция сподели доц. д-р Цветан Минчев, началник на отделението по Гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.

„Това е доста особено. Те имат специфични мутации най-често на гените. При тях е по-особено лечението – като операции, като химеотерапия, като менажиране на тези пациентки. Рак на белия дроб често се появява и при мъже, които са спрели да пушат преди 2-3 години.”, коментира пред „Бургаски репортер” медикът. И уточни, че все пак най-сериозният фактор за поява на белодробен карцином е тютюнопушенето, а след това идва генетичната предразположеност.

Ракът на белия дроб е болест, която няма ясни симптоми, затова трудно се диагностицира в ранен стадий. Все пак всеки от нас – пушач или непушач, трябва да следи за някои сигнали, които тялото му дава. Такъв е промяната на кашлицата.

„На това обикновено не се обръща внимание. Т.е. ако при един пушач се смени нещо в неговата кашлица или почувства някакъв дискомфорт, или се увеличава секрецията от трахеобронхиалното дърво, трябва да се обърне към лекар и веднага да се направи дори и нискодозов скенер, което е най-точното скринингово изследване при такива пациенти.”, допълни доц. д-р Минчев.

През ръцете му са минали хиляди пациенти с белодробни заболявания. Средно годишно той и екипът му правят около 1000 – 1200 операции, като голяма част от тях са видеоасистирани и миниинвазивни.

Обнадеждаващото е, че пациент дори с отстранен половин бял дроб може да води напълно пълноценен живот след това.

„Зависи какво е било качеството на живота преди това. Ако е имал много високо качеството на живота и махнем един дишащ бял дроб с рак, естествено, че ще има влошаване. Но то не е до такава степен, че да го превърне в дихателен инвалид. Много внимателно преценяваме при всеки пациент какво ще остане като дихателни функции след операция, за да не го превръщаме в тежък дихателен инвалид.”, каза лекарят.

Той е един от радетелите на идеята в България да се извършват белодробни трансплантации. По думите му страната ни разполага с подготвени кадри за подобни интервенции. Това, което пречи обаче, е политиката, водена от Министерството на здравеопазването.

„Нужна е държавна политика, защото това са скъпи операции, които трябва да са държавно финансирани. В момента вниманието е насочено към други болници. Засега този въпрос отпада, но ние пак си движим програмата и правим това, което трябва да бъде направено.”, каза още доц. д-р Цветан Минчев.

Именно той заедно с екипа си прави първата у нас операция за имплантиране на трахея. Животоспасяващата интервенция е уникална в света по обем и сложност. За тази операция доц. д-р Минчев получава наградата "Лекар на годината" за иновации в медицината.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...