различно 18 май 2019 2019-05-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbDg0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9db9bb76ed923a281f773d8b68f9e18e145ad6d8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34655.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Димитров: Повече се вслушвам в критиките от карнобатлии, а не в похвалите

Георги Димитров е кмет на община Карнобат вече трети мандат. Дванадесет поредни години заедно с колегите от своя екип неизменно успява да постига ръст в приходната част на бюджета. След последната сесия, на която единодушно беше приет отчета на бюджет 2018, го попитахме в какво се състои тайната да се увеличават приходите без да се увеличават данъците и без да се продава общинска собственост. Разбира се, зададохме ме му и важния въпрос ще се кандидатира ли на местите избори наесен. Представяме ви отговорите на Георги Димитров.

Какво от бюджета за 2018 год. може да бъде посочено като успех?

Високата събираемост. Което е зависило от нас по този показател, направили сме го в почти всички приходни пера на бюджета. Някъде има малко преизпълнение, другаде има малко неизпълнение, но общата рамка на това, което бяхме планирали, е изпълнено. Това ни даде възможност да изпълним и дейностите, които бяхме предвидили.

За съжаление едно голямо обжалване на обществена поръчка ни принуди да преминем в 2019 год. с преходен остатък. Средствата за ремонт на улици и четвъртокласна мрежа са осигурени, но останаха за тази година.

Със същото темпо продължаваме и сега, като акцентираме на добрата събираемост без да повишаваме нивата на местните данъци и такси.

Още в края на миналата година предвидихте с вашия екип поредно увеличаване на приходите на бюджет 2019…как се получава това, щом не повишавате данъците и не разпродавате общинска собственост. Откъде тогава се формират тези приходи?

Истина е, че имаме малко увеличение на изравнителната субсидия, но собственият дял при  повишаване на приходите също е съществен. Община Карнобат има доста голяма по обем общинска собственост. Става дума за гори, мери и пасища. Изтекли са за една част от тях сроковете за отдаване под наем или аренда.

Преди десет години те са се отдавали на съвсем различни равнища, а договорите са били подписвани с коефициент за инфлация, който не покрива пазарните стойности, по които в момента се отдават земите под наем.  При нов търг обаче тези стойности вече могат да бъдат достигнати. Каквото сме отдали миналата година и отдаваме през тази година, е на новите по-високи цени. Това неминуемо се отразява на приходите в бюджета в положителен аспект. Това е основното.

Данъкът за моторните превозни средства за един вид автомобили беше увеличен, за други беше намален, но в нетна стойност се получава един малък плюс в рамките на около 60 000 лв.

Не повишихме данъците и таксите, а увеличихме събираемостта и през тази година. За мен е един напрегнат бюджет, който обаче ни позволява да изпълним планираното.

Доказа ли се във времето правотата на вашия консервативен подход да не се разпродава общинска собственост?

Противник съм на продажбите на общинска собственост. Предпочитам да търсим с колегите от администрацията и с общинските съветници начини за преструктуриране. Ще ви дам пример с две сгради на училища. Бившето училище „Анушка Драгиева“ е вече социално заведение. В бившето училище в квартал „Красно село“ , което е почти напълно реконструирано и имаме само малко довършителни работи по вертикалната планировка, на 1 септември ще бъде разкрито друго социално заведение.  Закритото училище в село Соколово пък служи за съхранение на бойната готовност на общината, противогази и други…

Нямам никакво желание да разпродаваме общинско имущество и ще ви обясня защо. Община Карнобат е съществувала преди нас и ще съществува много след нас.  Тези, които ще дойдат след нас, също ще имат бюджети с перо „общинска собственост“.  Ако ние сега се разделим със собствеността и с парите от продажбата направим нещо значимо, хората за момента ще ни ръкопляскат, че нещо е направено добре, но собствеността вече няма да я има. А ако съхраним собствеността за тези след нас, тогава тя ще носи приходи за общината  и след години.

За какво ще изразходвате през 2019 год най-много средства?

Най-голямото перо в бюджета по традиция са средствата за образование, но те са държавно делегирани. Що се отнася до собствените средства ,най-много са насочени към инфраструктура…улици, тротоари, паркинги, четвъртокласна  пътна мрежа. Честно казано, в момента ми е трудно да ви кажа по колко обекти работим едновременно. От всичките 22 улици са възложени 16.

Стартира ремонтът на водоскоците по пътя към Кликач. Миналата седмица започна ремонтът на пътя към гара Церковски – Деветинци –Деветак. Със собствени средства и чрез общинското предприятие изкърпваме други улици и четвъртокласна пътна мрежа, които не са упоменати поименно в бюджета. Пролетта започна рано и искаме да се възползваме от времето, за да не генерираме ФПЧ и да си трошим колите. Имам желание да пътуваме по улиците  и по 154 км. четвъртокласна пътна мрежа колкото се може по-удобно и спокойно.

В бюджетите на общината вече 12 години поред приходите бележат ръст, но как изобщо можете да привличате добри и квалифицирани служители с тези заплати в общината, които са по-ниски от заплатите в частния сектор?

Търсим всяка възможност за увеличаване на заплатите на нашите служители дори с цената на това да остават поне 20 незаети бройки, за да реализираме икономии и да дадем някакво достойно заплащане на труда на тези хора. Стана така, че да си общинар не е престижно като заплащане. Частният бизнес предлага два пъти по-високи възнаграждения за същата работа и за същата квалификация. А тук отговорностите са големи. В момента имаме длъжности ,които остават незаети и това води до сериозно натоварване на общинските служители. И този проблем си стои.

Не можете да отречете и това, че някои ваши опоненти ще определят цялата тази огромна ремонтна кампания по инфраструктурата като нещо предизборно. Как ще ги опровергаете и ще ги убедите, че това е рутинна работа?

Аз съм почти еднакво отдалечен и еднакво близо до всички политически партии в публичното пространство в Карнобат. И в администрацията са представени различни политически сили. Не деля хората по техните възгледи и политически убеждения. Видяхте, че на последното заседание на общинския съвет всички точки бяха гласувани с 0 въздържали се и с 0 против. Търсим консенсус, разбирателство с всички, за да върви работата. Не сме спирали да работим през всичките тези години и наистина не виждам нищо предизборно. Дори по някои от обектите ще се работи и след изборите наесен. Да речем, обществената поръчка по рекултивацията на депото трудно ще приключи до изборите. Може да започне по-рано, но няма да завърши по-рано. Вероятно и една част от работата по втория етап на „Региони в растеж“ също ще завърши по-късно, защото сега обявяваме поръчката за новите блокове, които ще санираме. В същото време са готови документите на тридесет и едно  или на тридесет и две сдружения и чакаме нов етап на съответната националната програма.

Не можем  да говорим за мандатност в същинската работа. Не можем и не трябва да съобразяваме ежедневната работа с избори. Не искам да се съобразяваме с избори. За един действащ кмет е важно да изпълни обещаното пред  хората и това, което е прието в общинския бюджет. Следя това, но признавам, че някъде не се справям.  Например, в момента не се справям с окосяването на тревните площи, защото нямаме достатъчно хора. Имаме техника ,но нямаме хора за нея. Пролетта настъпи и започнахме да косим преди празниците, но тревата расте по-бързо, отколкото са нашите сили да я окосим.

Едновременно се работи по няколко улици, а това създава проблеми на хората, които живеят там. Извиних им се за причинените неудобства. Знам, че ще стане и трябва да минем през това, за да почнем да полагаме тротоари по улиците след новата асфалтова настилка.

За мен и за колегите ми това са текущи неща, не виждам нищо предизборно в тази работа. В момента има евроизбори, после предстоят местни избори, но какво от това. Ние работим сега и работата не свършва.

Сам споменахте задаващите се местни избори. В кои ваши съграждани се вслушвате? В тези, които одобряват свършеното от вас и искат да продължите работата си или в онези, които ви критикуват и искат да отстъпите мястото си на някой друг?

Повече слушам тези, които ме критикуват. Във въпросите им, в сигналите им до общината, в коментарите им в социалните мрежи, пък и в разговорите, които водим с тях ежедневно по улиците очи в очи има и критика, която открито приемам и много често смятам за основателна. Да, на никого не му е приятно да бъде критикуван, но ако става въпрос за несвършена работа от мен и колегите ми, за недоглеждане, за мои грешки, тъй като аз съм човек и също греша, аз се вслушвам в тези сигнали и се старая да реагирам и да изпълня препоръките на хората.

Що се отнася до другата част от хората, които са мои симпатизанти, тях ги уважавам и няма как да е друго, защото съм на този пост благодарение на тяхната подкрепа. Някъде обаче има риск да получиш потупване по рамото и да ти спестят истината за допуснати грешки. Това не бива да се случва. Мнението на хората е оценка, но истинската оценка…матурата, така да се каже, е на местните избори наесен.

Готвите ли се тогава за "матура" наесен, за да ви оценят хората на изборите?

За какво да се готвя. Аз съм действащ кмет. Вероятно ще има други кандидати, които ще обещават. Дали ще успеят да убедят съгражданите ни, че има по-добър или по-бърз начин нещата да се случат? Хората ще преценят.

Ако ще излезете пред съгражданите си наесен, ще бъде със стореното досега ли?

Да, със стореното и с нашето виждане за бъдеще. Не сме спрели да мечтаем, нали. Знам необходимата последователност как да се изпълнят стъпките пред различните институции за реализиране на идеите ни с привличане на финансов ресурс. Тук бих искал да припомня, че сме единствената община в Бургаска област, която не е получила нито един лев от министерските постановления за подпомагане на общините. Справяме се и сами.

Да, три мандата съм тук. Може и да съм омръзнал като физиономия. Аз окончателно решение не съм взел още. Наистина ще се вслушам в мнението на съгражданите си, защото съвсем човешко е, ако усетиш в един момент, че не си желан, да си тръгнеш навреме. Ако обаче успееш да покажеш на хората, че имаш не само амбиции, но и идеи как да надградиш постигнатото, тогава има смисъл да останеш. Ще използвам първо този джокер „Чуй приятел“, т.е ще чуя съгражданите си и тогава ще реша.

автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...