спорт 21 март 2019 2019-03-21 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZzg0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0729c6ab67a4754a41b268ede07e75b7d05f7e44/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34147.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ледът около стадион „Черноморец“ се пропуква, дами и господа заседатели

Честно казано, стига да можеше, дори и Остап Бендер би свалил шапка и направил поклон пред събитията, свързани със стадион „Черноморец“ в Бургас. В този случай великият комбинатор щеше само да изкара лист и тетрадка и да записва измамническо ноу хау.

През последните няколко дни се появиха наистина стряскащи прогнози за бъдещето на спортното съоръжение, което е поставено на карта от настоятелни кредитори.

Те си искат дължимото и за да го получат, са готови да поискат многострадалният отбор ПСФК „Черноморец“  да бъде обявен в несъстоятелност, а активите му разпродадени.

За протокола, този клуб е успял да натрупа за времето на своето съществуване дългове в размер на около 39 млн лв., с цялата условност на тази цифра, тъй като изчислението на задълженията постоянно варира и всеки път се цитират различни стойности.

Едно е сигурно. Дължимото е толкова много, че то няма как да бъде върнато и затова кредиторите вече са запретнали ръкави и …чакат решението на съда.

А ако съдът уважи иска за обявяване на несъстоятелност?

Няма какво да се лъжем. Тогава ще видим появата на някой колега на митичната „баба Дора“, която феновете на ЦСКА споменават не много уважително и до днес.

Най-ценният актив е стадион „Черноморец“ и е повече от ясно, че ако там се появят синдици на фалиралия клуб, те няма да се поколебаят да сложат всичко на сергията и да го разпродадат. Г-жа Дора показа как се прави.

Само че…само че има важни подробности.

Първата е много важна и ни я припомни председателят на Общинския съвет Костантин Луков

„Теренът там / ст. „Черноморец“/  по Общия устройствен план е само за спорт. Нищо друго не може да се строи там. Дори да приемем, че по някакъв начин бъде придобит, няма как да строи нищо друго. Това е сигурно. Точно така е. Да не говорим, че общината има от самия терен една идеална част, която не е много голяма, но попада в стадиона.  Като съсобственици трябва да искат съгласието ни да се прави нещо. Там е отредено за спорт. Не може да бъде спрян кредитор да тръгне да иска несъстоятелност, не можем да го спрем. Няма как, ако го реши, но там  / ст. „Черноморец“ / е само за спорт“

Иначе казано, ако изобщо можем да тълкуваме сложната правна материя, на територията на ст. „Черноморец“ може да има само стадион. А за да бъде променено това положение, трябва да бъде взето решение от общинския съвет, а ако това …само ако някой дръзне да прави това, ще трябва да гласува насред няколко хиляди побеснели бургазлии, които биха му влезли директно с бутонките в краката, най-малко.

Шефът на управителния съвет на „Черноморец 1919“ Костадин Марков също взе отношение по случая.

„Случващото се не е от няколко дни. Който следи процесите, знае ,че ще се стигне до подобно положение. Естествено е, че съм силно притеснен, защото Черноморец в момента е в дома си и има тригодишен договор, но се надявам, че Общината ,държавата  и частниците, които са замесени в този казус, ще вземат най-отговорното решение за спорта в Бургас. Ще бъде грехота и престъпление да разпарчетосат и продадат най-голямата база за спорт на Балкански полуостров“

Марков обаче изрази увереността си, че няма как да се случи това Бургас да загуби двата си стадиона, най-малкото защото и на двете места Общината има собственост.

„Убеден съм ,че кметът ще направи всичко възможно да се запази в максимална степен собствеността в двата терена“ – коментира босът на „акулите“

Почетният президент на „Черноморец 1919“ Тома Томов пък беше болезнено откровен.

„Има много факти да се изясняват. Искахме да се преборим и да върнем частта на общината, но не успяхме. Тя и самата община не си мръдна пръста по този въпрос. Толкова години са на власт ГЕРБ, ако имаха желание, винаги можеха да върнат стадиона и да предложат вариант. Изведнъж се появиха тези неща, а ние инвестирахме страшно много в стадиона. И тези 25 млн лева, които са дадени, трябва да се провери къде са били преведени, тези пари. Къде и за какво са изхарчени. Трябвало е да бъдат преведени в ПСФК „Черноморец“. Колко са били преведени и как. Може да има пари, насочени към фирми на кредитора, който след това е давал кредити на клуба. По времето на Красимир Балъков най-обикновените служители на стадиона не взимаха под 3000 лв. Ще се борим като лъвове и няма да дадем да си правят разни неща. Трябва да се намеси и държавата и общината, за да се намери начин стадионът да се върне на общината.

Ние как да продължаваме да оправяме стадиона? Синдиците ще опишат нашите подобрения и те ще влязат в цената на стадиона. Те не се интересуват от това, че ние сме дали наши средства и сме поставили седалки, например. Ще напишат в активите 1500 – 2000 седалки и ще ги вкарат в общата цена. Целият ни труд, нерви, енергия, които вкарахме там, за да изкараме стадиона от разрухата, потъват все едно в канала“

Развръзката около целия този казус предстои. Едно е сигурно. На "акулите" в Бургас им писна.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...