здраве 16 фев. 2019 2019-02-16 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdk00IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d43edebc81073af2f53eb248cf0dcd8039d8de06/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33841.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Антиоксидантите - малките "ловци на радикали" в организма ни

Антиоксидантите са вещества, които неутрализират вредното действие на свободните радикали в организма.

Наричат се още „ловци на радикали”. Затова днес ще им отделим специално внимание заедно с консултанта на „Бургаски репортер” по здравословно хранене Цветелина Вълева.

Антиоксидантите в хранителните продукти и хранителните добавки предпазват клетките и поддържат тяхната нормална функция.

Антиоксиданти са:

-витамините като С, Е и бета-каротин;

-микроелементите: селен, мед и цинк;

-вторичните растителни вещества

„Вследствие на вредните околни влияния (напр. тютюнопушенето), както и при нормалното протичане на обмяната на веществата, в организма възниква ‘’оксидантивен стрес’’. Поради изключителната си химична реактивност, свободните радикали значително нарушават метаболизма на клетките. Във висока концентрация предизвикат масивни увреждания на всички клетки, тъкани и органи. Уврежданията от свободни радикали са в основата на заболявания като рак, атеросклероза, Алцхаймер и др.”, коментира специалистът.

И уточнява, че свободни радикали възникват при:

- остри възпалителни процеси;

- голямо физическо натоварване;

- ултравиолетово и радиоактивно облъчване;

-вследствие на токсини от околната среда и стрес

Каква е ролята на антиоксидантите?

„ Днес организмът ни е изправен пред нови хранителни условия. Повечето хора ядат прекалено много месни и зърнени продукти и за сметка на това прекалено малко плодове и зеленчуци. Дори човек да се храни с плодове и зеленчуци, те често са обработени с химикали, не са достатъчно узрели и съдържат значително по-малко антиоксиданти, отколкото преди години.”, подчертава Цветелина Вълева.

 Многобройни изследвания доказват ефективността на антиоксидантите. Резултатите от тях показват, че основните „ловци” на радикали – витамините С, Е и бета-каротин, действително намалят риска от рак.

 Витамин С – Има съществена роля за поддържане на имунитета и защитата на организма срещу инфекциозни заболявания. Участва в окслително-възстановителните процеси в организма, обмяната на белтъците и образуването на съединителната тъкан. Необходим е за образуването на колаген. Витамин С не се синтезира в човешкия организъм, той се внася отвън главно със зеленчуците и плодовете. Най-богати на витамин С са копривата, лападът, червената капия, шипките, боровинките, цитрусите, ягодите и др.

Витамин Е – Необходим е за нормалния растеж и размножителната способност на човека. Съдържа се в ядките, растителните масла, семена (соя, слънчоглед), зърнените храни, листните зеленчуци

Мед – Необходима е за изграждането на редица ензими и белтъци, подпомага синтеза на колаген. Съдържа се в бобовите растения, ядки, какао, гъби, риба, пълнозърнести продукти, миди, някой зеленчуци. Дневна необходимост: 1,5-3 мг.

Цинк – Засилва имунитета , подпомага зарастването на рани, влияе на коса, кожа, растеж, хормонален баланс. Съдържа се в: царевица, сусам, месо, яйца, сирене, боб, леща, нахут. Дневна необходимост: 0,5-5 мг.

Селен – Притежава антиокислителни свойства, има противовъзпалителен ефект, предпазва от рак. Източници: месо, риба, черен дроб, фасул, соя, яйца, мед, картофи, ориз, гъби. Дневна необходимост:20-300мг.

„Употребата на препарати само с един антиоксидант (напр. вит.С), не могат да осигурят резултатна профилактика. Ето защо е изключително важно да се храним с естествени храни, които съдържат оптимална и лесно усвоима комбинация от антиоксиданти.”, допълва специалистът по здравословно хранене.

Лична консултация с Цветелина Вълева можете да направите на тел.: 0899 287 193

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...