здраве 12 фев. 2019 2019-02-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcnM0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5eb8f606fa4d348e262c8a686f24fc5dcd3aacb0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33796.jpg

Burgas Reporter Ltd.

УМБАЛ-Бургас с кампания за млади кръводарители

„Това не си го правил” е предизвикателното наименование на най-новата инициатива, подета от УМБАЛ-Бургас.

Кампанията има за цел да привлече младите хора към кръводаряването.

Проектът беше представен пред възпитаници на четири бургаски училища – Професионалната гимназия по туризъм, Английска гимназия, Руска гимназия и Професионалната гимназия по строителство и архитектура.

„Този проект е насочен най-вече към младите хора - тези, които са навършили 18 години или скоро им предстои да станат пълнолетни, защото те са надеждата за подобряване на кръводаряването в България. Те са напористи и отговорни. В това сме се убеждавали многократно. Когато е имало случаи с пострадали ученици, са се организирали цели училища, и то не само от Бургас, но и от региона.”, коментира д-р Светлозар Георгиев , зам.-директор на УМБАЛ-Бургас.

По думите му да се дари кръв не е толкова страшно, а в същото време е благородно дело, което реално спасява човешки живот.

От своя страна д-р Тодор Бояджиев – началник на отделението по Трансфузионна хематология – обясни, че кампанията стартира малко преди абитуриентските балове, тъй като целта е да се привлекат завършващите да станат доброволни кръводарители.

Идеята се е родина още миналата година, след тежък инцидент с момче от Гимназията по туризъм. Именно масовата кръводарителска акция на неговите съученици малко преди бала, е помогнала за спасяването на живота му.

„Проблемите с недостиг на кръв в Бургас са много сериозни, особено през летния сезон. Тогава хората в областта се увеличават на повече от 2 млн. души. През зимния период успяваме да задоволим нуждите на всички болници в региона. Когато има нужда, близки и приятели се организират и даряват кръв. Но през лятото идват много туристи, много чужденци, при които няма как да възстановим използваната кръв.”, коментира още д-р Георгиев.

И уточнява, че кръводарител може да бъде всеки човек на възраст между 18 и 65 години, за когото лекар предварително е прецени, че е подходящ.

Желаещи класове и училища могат да се включат в проекта чрез Фейсбук страницата „Това не си го правил": 

https://www.facebook.com/nesigopravil

Учители и преподаватели могат да организират групово кръводаряване в училище, в което да се включат също родители и близки на децата.

Всеки млад кръводарител може да си направи селфи, да качи видео или снимка на страницата, да тагне приятели, да сподели с близки и роднини – с хаштаг #несигоправил.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...