здраве 01 фев. 2019 2019-02-01 2019-02-01 https://www.burgas-reporter.com/attachments/b3895c49731fa3336d504f4615c5cbf129292ee8/store/fit/600/400/11ee8b77ea15af1dd3372bbd7e2a28bd9dd17096915e5b21c0a54ae6b091/article_image

Burgas Reporter Ltd.

Община Поморие купува модерна апаратура за местната болница

Община Поморие ще закупи два апарата за нуждите на местната Многопрофилна болница.

Едната техника е компютърна томографска система (скенер), а другата – модерно видеоендоскопско оборудване с апарати и инструменти за диагностична, оперативна и офисна хистероскопия. 

Новата медицинска апаратура възлиза на над половин милион лева. Техниката притежава необходимите лицензи и отговаря на всички законови и технически изисквания. 

„Качеството на предоставяните здравни услуги в МБАЛ – Поморие не зависи само от работещите в нея медици, но и от наличния инструментариум. Убеден съм, че новата техника значително ще допринесе както за по-точното диагностициране на пациентите, така и за тяхното последващо лечение. Здравето е най-голямото богатство и смятам, че всяка сума, време и усилие, които инвестираме в него, наистина си струват”, коментира кметът Иван Алексиев.

Чрез компютърно - томографската система ще бъдат извършвани изследвания, използващи рентгенова технология и скенер за получаване на детайлни образи от кръвоносните съдове. Методът е минимално инвазивен и ще спомогне за откриването и предприемането на мерки срещу редица заболявания на: съдовете на мозъка, крайниците, белите дробове, корема, малкия таз, сърцето. 

Видеоендоскопското оборудване е още една грижа на високо ниво с диагностични и терапевтични функции. Освен ясен образ и възможност за откриване на тъканни промени посредством директен оглед на различни вътрешни органи, апаратурата ще позволява на оператора да вземе и биопсичен материал. Апаратурата ще бъде монтирана в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ – Поморие и ще спомага не само за репродуктивното здраве, но и за здравето на жените във всяка възраст. 

Процедурите по провеждане на обществените поръчки за двата апарата са към финала си. След изтичане на определените в ЗОП срокове за обжалване предстои подписване на окончателните договори, които включват доставка, монтаж, пускане в експлоатация, обучение на персонала и гаранционна поддръжка на двете устройства.

здраве ...


спорт ...


региони ...