здраве 31 ян. 2019 2019-01-31 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ2RRIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--538dc59427b08bc0e8ba0b5124fc06c6288dcdee/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33698.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Медици по домовете ще помагат на възрастните хора и лицата с увреждания

Хората над 65 години, както и лицата с увреждания скоро ще могат да разчитат на медицинска грижа по домовете.

Това предвижда нова програма, разработена от Министерството на труда и социалната политика.

"Преди 3 години възникна идеята да обединим 2 услуги в едно - социален патронаж и медицинско обслужване. Според  нас по този начин ще осигурим по-добра грижа за  възрастните хора и тези с увреждания и благодаря на министерството, че подкрепиха тази наша идея и я доразвиха в програма за цялата страна. Голяма част от възрастните хора са самотни, имат нужда от лекар или медицинска сестра, а много от тях нямат възможност да стигнат до здравно заведение", обясни кметът на Бургас Димитър Николов.

Той все участие в информационен ден по програма "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания", който се проведе в черноморския град. Събитието беше организирано от социалното министерство. 

Във форума се включиха още заместник-министър Зорница Русенова, заместник областният управител Севдалина Турманова, заместник-кметовете д-р Лорис Мануелян и Руска Бояджиева, експерти и представители на социални институции и неправителствени организации.

 "Общините ще могат да кандидатстват за финансиране до края на февруари. Програмата е предвидена за 17 000 потребители, като от нея може да се възползва всяка една община", разясни  на срещата  зам.-министър  на  труда и социалната политика Зорница Русинова.

Комплексната социална услуга ще включва освен познатия социален патронаж и посещение от компетентно медицинско лице, което ще може да прегледа потребителят на тази социална услуга и да даде насоки за лечение или превенция на заболяванията.

Медиците от мобилните екипи, посещаващи домовете на възрастните хора, ще извършват първична и вторична профилактика чрез измерване на кръвното налягане, кръвната захар. Те ще осъществяват също връзката на пациента с общопрактикуващия му лекар, който няма възможност за домашни посещения на адрес. Това е особено важно и за хората с психически разстройства и заболявания като превенция срещу рецидив и влошаване на състоянието.

"При необходимост нашите  мобилни екипи ще придружат лицата до болнично заведение, тъй като програмата предвижда и закупуването на автомобили , уточни Димитър Николов. 

След срещата зам.-министър Русинова и бургаският кмет посетиха и Дневен център за деца и юноши с увреждания в Морската градина и запознаха присъстващите родители и асистенти с новите възможности, които дава законопроекта за предоставяне на социални услуги.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...