образование 30 ян. 2019 2019-01-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ0E0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--343df9b47a23137f26e8f0b29455847fc40f717d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33681.jpg

Burgas Reporter Ltd.

17 програми ще модернизират образованието у нас

Процесът на модернизиране на българското образование през тази година ще бъде подпомогнат от 17 национални програми.

Дейностите по тях предвиждат мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. 

За изпълнението на програмите са предвидени близо 76 милиона лева от държавния бюджет, обяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова по време на представянето им пред медиите. Предстои проектите да бъдат предложени за обществено обсъждане.

Четири ще бъдат изцяло новите програми - „Мотивирани учители“, „ИТ фирми в училища и учители в ИТ фирми“, „Иновации в действие“ и „Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация“. Останалите са продължение на досегашните политики на МОН, като в някои от тях са предвидени средства за финансиране на нови дейности.

Пилотната програма „Мотивирани учители“ е насочена към преодоляване на недостига на учители по математика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии. За реализирането й се отпускат 1,7 милиона лева. 

Един милион лева са осигурени за възможности за стажове на учители в IT фирми и за ранно кариерно ориентиране на ученици от 1 до 10 клас в областта на информационните технологии. 

По програмата „IT фирми в училища и учители в IT фирми” представители на бизнеса ще могат да се включват в обучението по определени теми и уроци, както и да провеждат семинари за популяризиране на технологиите сред децата. 

В същото време учителите ще могат да преминават кратки стажове в IT компании, да се включват в техни проекти и така да повишават познанията и квалификацията си.

Новата програмата „Иновации в действие“ е с бюджет над 1,5 милиона лева. Чрез нея иновативните училища ще могат да обменят опит помежду си, както и с такива, които желаят да станат иновативни. Очаква се да се включат 580 училища. Всяко ще трябва да определи група от осем учители и ученици, които да демонстрират иновацията си в партньорското училище. По програмата ще бъде създадена платформа за популяризиране на иновациите чрез съвместен продукт на училищата-партньори - презентации, видеофилми, книжни издания, електронни уроци и др.

С програмата за образователна десегрегация ще се подкрепят дейностите на общините за преодоляване на процесите на сегрегация. Могат да се финансират транспортни разходи на деца и ученици до детски градини и училища, обмен на добри практики между учителите, работа с родителите. Ще се осигуряват учебни пособия, материали и включване на образователни медиатори за работа с родителите за съвместно възпитание.

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...