различно 26 ян. 2019 2019-01-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbkEyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7f0aaa01e85846f0d740538ef312a5c20472a212/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33651.jpg

Burgas Reporter Ltd.

„Немското“ училище в Бургас – забравена история

Предлагаме ви още едно пътуване назад във времето, в което наш водач ще бъде за пореден път Соня Кехлибарева. Този път тя ще свърже в една история времената на разцвет и разруха на емблематичното "Немско" училище в Бургас, което години наред очаква някой да му вдъхне нов живот.В последно време се достигна до противопоставяне на автори и привърженици на различни визии за бъдещето на сградата и затова е хубаво да си припомним нейната забравена история.

Развитието на индустрията и икономическите връзки с тогавашния политически съюзник Германия в началото на 20-ти век налага подготовката на кадри владеещи немски език. След разкриването на немски училища в София и Пловдив било решено да се разкрият такива и в крайморските градове Варна и Бургас. 
 
През 1922 година в Бургас пристига д-р Курт Якубовски, представител на швейцарската фирма “Гларус” по сключената концесия за експлоатацията на солниците в Атанасовското езеро. Той изпълнява и длъжността немски консул в морския град. С него е Фредерик Рашке - ръководител на производството. Именно чрез тях германското посолство действа за откриване на немско училище в града.
 
 Изпратена е парична помощ от Германия в размер на 1500 марки, към която сума се прибавя и тази от германски фирми в Бургас и през април 1926 година се наема помещение в къщата на ул. “Александър Батенберг” 20,  за първата немска детска градина. Но това не било достатъчно.
 
През 1927 година от Министерството на просветата в София се получава разрешително за откриване на Немско училище в Бургас. Ръководството наело сградата на ул. „Александър Батемберг” № 28. Месечната такса на ученик била доста висока за него време 500 лв.Постепенно броят на класовете и децата се увеличава. През 1930/1931 година учениците са 170, от тях 143 са българи, има гърци, турци и евреи с 5 учители, а през 1932/1933 година те вече са 231 ученика със 7 учители.
 
В началните класове се преподава на български и немски, а по-големите водят заниманията си изключително на немски език. Учителите са подбрани на конкурсно начало българи и германци, командировани от различни провинции - Източна Прусия, Саксония, Хесен. За разлика от Пловдив и Варна, в Бургас се учи по софийската система.
 
През 1933 година инспекция от немското посолство констатира, че сградата, в която се помещава училището, е малка и не отговаря на нужните хигиенни условия. Предписанието е да се затвори или да се построи ново училище. Немското посолство и посланикът в София се застъпват да бъдат отпуснати средства от Германия за ново строителство. Особено деен е германският консул в Бургас Курт Якубовски. Започва набирането на парични средства от бургаски фирми търгуващи с Германия, индустриалци и търговци. Много граждани също се включват в дарителската кампания.
 
Как е построено  Германското / Немско/ училище в Бургас
 
През 1931 година е организиран архитектурен конкурс за сграда на “германско училище в София”. Поканени са пет екипа германски архитекти и пет екипа български: Фингов, Йорданов-Овчаров, Апостолов-Михайловски, Васильов-Цолов, Белковски-Данчов. Проектите са изпратени в Германия да бъдат оценени от жури. Конкурсът е спечелен от екипа на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов. Двамата са завършили германската Политехника в Берлин - Шарлотенбурт. Мнението на журито е, че те по най-добър начин отговарят на изискванията - “икономична сграда, добро осветление, максимални размери на двора”. 
Сградата в София е завършена през 1934 година (днес там се помещава Националната музикална академия). 
Същият проект, но в по-малък вариант / един етаж по малко/ се приема и за Бургас. Строежът е възложен на немска фирма “Циклон”.  
 
Новото училище е разположено на площ от 2 740 кв. м., между днешните улици „Средна гора“, „Кирил и Методий“ и „Оборище”. Според плана на Бургас от 1910 година този парцел е отреден за изграждане на училище и откупен от братя Хазърбасанови. 
 
Документите показват, че през 30-те години на миналия век негов собственик става “Пестелоци” АД - Германско училищно настоятелство. За кратък период училището е готово. На 16 септември 1935 година се откриват редовните занятия в новата сграда на училището. 
 
Архитектурата е типична за модернизма  и стилът “ Баухаус” - строги и изчистени форми. Три етажа, разположени в Г-образна форма, с масивна каменна основа и вътрешен обширен двор. По това време училището, единствено в града, е имало централно отопление и топла вода.
 
Сред записалите се има деца на родители завършили своето образование в университети в Германия, Австрия, Белгия, Швейцария.
Една от най-ценните придобивки за учениците е, че усвояват отлично немския език. Но училището се слави още с точност, ред и дисциплина. Външната врата се е отваря точно в 7.15 ч. Учениците се строяват в двора по класове и учебните занятия започват точно в 7.30 ч. Учителите възпитават децата на добродетели, добри обноски и държание в обществото. За политика въобще не се говори. 
 
Раздават се книги на немски език за задължителен прочит. През 1942 година започва прожекцията на немски филми в салона на училището. На сцената на физкултурния салон се играят пиеси. По-малките представят драматизирани приказки на братя Грим, а по големите - откъси от произведения на Шилер и Гьоте.
 
В приземния етаж на училището е оборудвана баня с душове и съблекални, учебни работилници и място за кегелбан. По-големите ученици тренират волейбол и  баскетбол. Физкултурният салон е богато оборудван: шведска стена, лост, успоредка и други спортни съоръжения, за които другите училища можели само да мечтаят. На двора имало висилки, четири тръби за катерене, дълбок трап с пясък за дълъг и висок скок. През 1942 година се сформират първите екипи по морски спорт-гребане с инструктор Илия Янков.
 
Учениците учат строева подготовка, български народни песни и хора. Възпитават ги в любов към Родината чрез исторически беседи. През пролетта предприемат екскурзии до близки местности. Организират и по-далечни екскурзии до Казанлък, Русе, Пловдив, Варна, Рилски манастир, Карлово, Калофер и други градове за опознаване на България. 
Учениците в Немското училище имат задължителна униформа -  костюми от синьосив плат и шапка с козирка, опасана с трикольор. 
 
През април 1944 година в Бургас пристигат германски войски. Учебните занятия са преустановени, а в училището са разквартирувани немски части. Помещенията са превърнати в полева болница. Учебните занятия през март-април 1944 година са формални. Учениците се събират в някой дом и там провеждат по няколко часа. 
 
След изтегляне на германските войски от България, училището остава без финансова подкрепа, учителите са евакуирани и се налага преустановяване на учебния процес. Развоят на войната и капитулацията на Германия във Втората световна война слагат край на немското обучение у нас. През учебната 1944/1945 година учениците от немското училище полагат приравнителни изпити и продължават своето образование в други бургаски училища. 
 
На 3 август 1948 година излиза официален указ за закриване на всички чуждоезикови училища в България – предучилищни, основни и средни учебни заведения, колежи и курсове, открити или издържани от правителства на чужди държави, от религиозни мисии, конгрегации и частни юридически лица. Бургас остава без езикови училища. Немското и Италианско училище са обявени за “фашистки”.
 
Немското училище е дало солидна подготовка на много бургазлии, реализирали се в различни житейски професии: Славка Славова, Катя Зехирева и Нейчо Попов- актьори; Елза Гоева - художничка, Генко Генков - създателят на песенния фестивал “Златния Орфей”; Димитър Чаръкчиев и Любомир Палазов, Ана Сърбянова – лекари; Ердоган Махмудов – сега живее в Анкара, бил е директор на турска цивилна авиокомпания; Димитър Нанков -  архитект; Венко Пиперов, Асен Гугучков, Милчо Братов, Георги Райчев, Кети Верани, Ветка Търколева, Петко Сиреков, Стоян Бодуров, Елена Кацарова и други.
 
Сградата продължава да функционира не като училище, а като болница. Тук са настанени родилно отделение, вътрешни болести, хирургия. Вътрешно се преустройва за новите функции.
 
След 1990 година сградата е подложена на варварско рушене. Става свърталище на клошари и наркомани. 
Общинското ръководство по времето на мандата на Йоан Костадинов продава недостроената сграда на Регионална библиотека “ П.К. Яворов” за Свободен университет, а харизва съсипаното Немско училище за библиотека. 

И от тогава до сега близо 20 години тази сграда е обругавана и кичена с обещания в какво ще бъде превърната. А забравят, че тя е била построена за училище!
 
 Автор: Соня Кехлибарева
 
P.S Сградата на Немското училище вече не съществува, а на това място ще бъде изградена нова библиотека
 
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...