различно 23 ян. 2019 2019-01-23 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdlkzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9ef4f607114a419ff63860ffbbf52a3a197e12a8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33635.jpg

Burgas Reporter Ltd.

В австрийските ски курорти има писти и лифтове, в българските има „зелени“ ограничения

В последно време всички новини, които излизат от българския зимен туризъм, са посветени на „битката между народите“, т.е между противопоставянето между еколозите и инвеститорите.

Оказва се, че от тази битка в България губят всички, а печелят най-вече зимните курорти в различни европейски държави.

Представяме ви мнението на  бургазлията Стефан Петров - любител на ските, чиито корени са от района на Пампорово, но въпреки това предпочита да практикува зимни спортове в чужбина.

И каква е причината да не ходите в Пампорово, Боровец  или Банско? Ако не се лъжа вие сте  от  този край, нали …около Пампорово?

Да, майка ми е от Широка лъка. Имаме къща там. Но не ходя там през зимата. Защото си губя времето. Не искам да чакам. Малко са пистите. Пренаселено е. Има много скиори, а пистите не стигат, стават произшествия и услугата става друга. 

Аз ходя на ски в Австрия…

…защо в Австрия?

Защото там отивам и карам ски по три часа без прекъсване. Не чакам на лифта. Има много писти, много лифтове и там кабинките чакат хората, а не хората чакат кабинките. А у нас в Банско „зелените“ блокират всичко. Дори ремонт на лифта в Пампорово е проблем за някои природозащитници.

Винаги сте твърдял, че бизнеса ви е свързан с опазване на природата в България,  а същевременно недоволстваш от определени „зелени“ организации. Смятате ли, че част от  екозащитниците буквално пречат и унищожават българския ски туризъм?

Абсолютно е така. Сигурен съм в това ,че определени зелени организации пречат.  Мога да ви покажа картата на австрийското градче Цел ам Зее. Малък зимен курорт и на двадесет километра около него има толкова много писти, толкова много лифтове, че дори не знам бройката им. Може да те заболи главата, докато се чудиш къде по-напред да отидеш да караш ски. Освен всичко картата ,която си купувам, важи навсякъде за цяло Австрия и плащам колкото бих платил в Пампорово. Една и съща цена за съвсем различно качество на услугата.  Мога да отида на всеки един лифт да се кача. Все едно че си взимам карта за автобус. Обичам страната ни, но у нас в зимните курорти всичко е блокирано.

Няма ли всички тези "зелени" регулации и спънки пред инвеститорите в зимните курорти да превърнат българския зимен туризъм в неконкурентноспособен на австрийския, швейцарския, германския, италианския и прочие?

Точно това става. Това е нож в сърцето на българския туризъм. Банско има прекрасна природа. Там се провеждат ски турнири от най-висок клас. Има всичко като дадености , а не ги използваме.

Може ли с един кабинков лифт да направиш нещо сериозно?

Казвате, че има много лифтове и много писти около Цел ам Зее??? Тази инфраструктура не е ли унищожила тамошната природа?

Не, това е абсурд. Цяла Австрия се храни от това. Само в региона на този малък зимен курорт Цел ам Зее приходите са колкото на целия български туризъм за цялата година. 

автор: Красимир Калудов
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...