здраве 04 ян. 2019 2019-01-04 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbzVQIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b86352449910e793f5b0b16fb6438beb30484ffa/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33479.jpg

Burgas Reporter Ltd.

КЗК се самосезира по случая с МБАЛ-Поморие

Комисията за защита на конкуренцията предлага промяна в Закона за лечебните заведения, след подадена жалба от МБАЛ-Поморие

Програмата за стабилизиране на МБАЛ Поморие е в сила от 2015 г., след като болницата изпадна в критичен момент за съществуването си. 

„Общината не е спирала да подпомага финансово търговското дружество МБАЛ-Поморие, защото усилията на кмета Иван Алексиев са насочени именно към това да се осигури съществуването и медицинското обслужване на болницата.”, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

И уточняват, че част от „оздравителните” мерки е отварянето на напълно обновена медико-диагностична лаборатория, оборудвана според изискванията и с назначен екип от висококвалифицирани специалисти. 

Въпреки че Законът за здравното осигуряване гарантира на пациентите свободен избор на лечебно заведение, през 2017 г. директорът на РЗОК-Бургас издаде заповед, с която Касата отказа да сключи договор с местната болница и ограничи възможността за извършване на изследвания от пакет „Клинична лаборатория”. 

Отказът е аргументиран с факта, че на територията на община Поморие вече има такъв договор, подписан между НЗОК и друго лечебно заведение. 

„Тази явна дискриминация накара кмета и управителя на МБАЛ да предприемат действия за защита правата на болницата пред други институции. По случая се самосезира и Комисията за защита на конкуренция /КЗК/. В официалното становище на Комисията от декември 2018 г. е записано, че при наличието на фиксирани цени, конкуренцията между лечебните заведения се осъществява чрез възможността пациентът да избира къде да се лекува. Но на практика, когато в даден район има само едно лечебно заведение с договор с НЗОК, голяма част от пациентите остават без правото на избор.”, уточняват от Община Поморие.

Обхватът на лечебните заведения, които могат да сключат договор с НЗОК се определя от Националния рамков договор /НРД/. КЗК счита, че тази възможност следва да бъде регламентирана в Закона за лечебните заведения, а не да бъде регламентирана само в Националния рамков договор.

Въз основа на становището на КЗК, кметът Алексиев отново предприе необходимите действия, с които да настоява пред компетентните държавни органи да отменят или изменят съответните разпоредби на Закона за лечебните заведения и свързаните с него актове, така че жителите на община Поморие да могат да се ползват от правото си на избор на лечебно заведение за извънболнична помощ. 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...