различно 02 ян. 2019

Карамановден е! Внимавайте кого ще срещнете по пътя си

В народния календар 2 януари е известен като Мойковден (или Карамановден).

Денят е свързан с обичая полазване. Затова в някои краища на страната е наричан още Сполизинден или Полизинде. Нашите прадеди са вярвали, че какъвто човек пръв ти влезе в къщата, такава ще е цялата година. Затова домакините се стараят да поканят в дома си добър, здрав, благороден и заможен човек, гощават го и го даряват. 

Освен това още преди изгрев слънце всяка домакиня отивала тайно до чешма или извор, за да налее прясна вода. На връщане тя гледала кой ще я срещне първи по пътя. Ако е засмян и работлив човек, годината ще е здрава и спорна, ако е добър и богат – ще има голям берекет, а ако е мързелив и лош по нрав – годината няма да е добра. 

По пътя жената събирала толкова камъчета, колкото са членовете на семейството и го слагала в менчето с водата. Когато се приберяла у дома, тя ги вадела и раздавала на всички. Този „дар” се пазел до другата година, защото се смятало, че е лековит. Водата също се пазела и се използвала при баене и уроки, тъй като се вярвало, че лекува различни болести.

Още от: различно


Още от: култура


Още от: ориентири