различно 31 дек. 2018 2018-12-31 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcDgzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--58d5e7798cae3dca759d92cb4224d407e24ea97e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33442.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Топ 10 на "Бургаски репортер" с най-обичаните и смешни коледно-новогодишни филми

Около Коледа и Нова година от телевизионните екрани потича пълноводната река на филмите със съответната коледна и новогодишна тематика. Общо взето сюжетът е един и същ. Самотна, безумно красива бизнес дама, отегчила се от печеленето на милиони, посещава диво село, където живее нейна щастливо омъжена братовчедка с поне пет деца и там  се влюбва в тракторист или дървосекач, който между другото рисува прекрасно или знае наизуст всички пиеси на Шекспир, връзката им аха, аха да цъфне и да върже, но се разделят и ...накрая след куп завръзки и развръзки се взимат. Или пък някой прави нещо ужасно и заплашва коледните и новогодишните празници на цял град, но в този момент изниква неочакван герой и спасява веселбата или пък ...добре де...сюжетите са долу горе едни и същи, но историите се харчат като топъл хляб.

Затова си мисля, че можем да опитаме да си направим една наша класация на най-любимите филми от този празничен жанр…макар че за едни може да са най-любими, а за други най-омразни.

И така…кои са десетте най-обичани или евентуално най-мразени коледно новогодишни филми, с които можете да замените празничната телевизионна програма, новогодишната реч на президента или концерта на Веселин Маринов?
Ето го нашият ТОП 10.

Какво ще кажете да поставим на десето място историята за Гринч, която преди години се опита да даде отговор на въпроса кой открадна Коледата? Ама, става дума за онзи филм с Джим Кери, който беше неузнаваемо зелен, по-зелен дори от участието си в „Маската“. Добре де…историята е интересна. В края на краищата хората крадат какво ли не. Например банка КТБ, но пък това не е комедия, а трагедия и още не е филмирана. Толкова за Гринч.

На девето място можем спокойно да поставим руския размазващо смешен филм „Елхи“…, който май е в три части. Общо взето невероятните приключения на героите му из всичките части на Русия оставят зрителите без дъх и евентуално без празнична вечеря, защото тя просто изгаря във фурната, докато блеете и се смеете пред телевизора.

На осмо място в нашата класация предлагам да подредим „Дневникът на Бриджит Джоунс“, ама първа част. Смятам, че едрите форми на Рене Зелуегър, едрите зъби на Хю Грант в ролята на Даниел Клийвър, както и традиционно непохватния герой на Колин Фърт /в ролята на Дарси/ … ви гарантират безметежно хилене и цвилене навръх Нова година. 

Седмото място е несъмнено за „Когато Хари срещна Сали“. Филмът си струва не само заради онази сцена, в която Мег Райън демонстрира в някакво заведение за бързо хранене един оргазъм , за да покаже на някакъв псевдо Дон Жуан, изигран от Били Кристъл,  че жените винаги могат да излъжат един мъж за това колко добър любовник е…и секунди по-късно един бабишкер извика сервитьорката и поръча „Дайте и на мен от същото, което сте сервирали на нея“ . Ще попитате какво общо има този филм с Коледа и с Нова година ли? Ами, просто в някакъв момент навръх Нова година главната героиня и главният герои се целуват, защото в американските филми героиня, която остава нецелуната навръх смяната на годините, се превръща в жаба. Не, това беше друга история.

В нашата импровизирана филмова класация ще поставим на шесто място „Наистина любов“ или както се превежда там заглавието Love actually, в който се преплитат историите на какви ли не герои, изиграни от Колин Фърт, Хю Грант, Лиъм Нийсън, Ема Томпсън, Кийра Найтли и…уффф, какво ви разправям. Филмът е истерично смешен и малко тъжен и после пак смешен. Струва си, повярвайте и няма да съжалявате. Между другото, Хю Грант е в ролята на министър-председателя на Великобритания. Но пък в момента на този пост е Тереза Мей, а тя е също толкова ...хм...забавна.

Петото място принадлежи на „Нотинг Хил“. Винаги се мярка из тв екраните по Коледа и по Нова година. Това е смешен филм и толкова. Хю Грант играе като змей, Джулия Робъртс също, ама моят любим герой е рошавият и отнесен уелсец Спайк. Гледам филма най-вече заради неговите реплики.

Ще поставим на четвърто място с ваше позволение „Умирай трудно“…да, де..знам, че е екшън, но в първата му част действието се развива навръх коледните и новогодишните празници, мярват се сегиз тогиз елхи и съответната украса, пък и обикновено излъчват този филм най-вече около края на годината. Може да ви звучи скандално, но това е коледно-новогодишна история и се примирете. Смеете ли да кажете в лицето на главния герой Маклейн, че филмът с негово участие не ви харесва, а? Пък и Брус Уилис в тази поредица още има коса.

Третото място е безспорно за руската филмовата класика „Ирония на съдбата или честита баня“. Не сте я гледали ли? Страшно сте загубили, ама страшно много. Хм, няма как приключенията на подпийналия лекар, който се качва на самолета за Петербург, после пък попада вместо в московския си дом, в  някакъв абсолютно чужд апартамент из петербургски жилищен комплекс , където живее красивата Надя / в ролята е полската актриса Барбара Брилска/…ъъъ…в далечната 1976 год. Петербург се наричаше Ленинград. Така или иначе филмът е препоръчителен за онези от вас, които искат да разтресат квартала си от смях.

Лентата, която се класира на второ място в нашия Топ 10 е шедьовърът на Хачо Бояджиев „Криворазбраната цивилизация“…Да, вярно е, че нито една родна телевизия вече не го излъчва, но пък можем да си помечтаем за подобно решение. Е, добре де…класираме този мюзикъл тук, защото …защото е невероятно смешен и си струва всяка секунда, прекарана в компанията на Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Ружа Делчева, Никола Анастасов, Хиндо Кисимов и …няма какво да ви обяснявам. Става въпрос за истински шедьовър по пиесата на възрожденския писател Добри Войников.  А вулканичния смях е гарантиран и ще ви държи влага до Йордановден. "Родеееееннаааа да блестиш в центра на Париж, а анжел мой" или "Натурата ми е да съм мадама" и колко още таквизи филмови шарманства. 

Е, без съмнения „Сам в къщи“ буквално прегазва конкуренцията и поради трайното си присъствие в ефира по празниците  накрая се стига дотам, че само появата на началните му надписи карат две, три или четири поколения да се разбягват с писъци из апартаментите. Филмът е най-обичаният и същевременно най-мразеният коледно-новогодишен и поне първата му част заема без никакви уговорки върха в нашата класация и грабва първото място.

Но ако изобщо имам правото да ви давам съвет, направете си ваша собствена класация и се смейте толкова, колкото душата ви иска.

Хо, хо ,хо…желая ви една весела и щастлива Нова година.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...