здраве 15 дек. 2018 2018-12-15 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaFpmIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--01c992a85c0fdb5ef9744e209a8a03d756faed49/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33333.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Балансираното хранене… и защо е важно за здравето ни

Пътят към здравето започва с търсенето на подходящите хранителни продукти. 

А те обикновено са пред очите ни – растат пред вратата ни, в градината или по полетата на родния ни край. Храната ни трябва да се състои от хранителни продукти, които ни служат, за да сме здрави. 

Нужно е да се научим да правим и разлика между хранене и наяждане, тъй като двата процеса са коренно различни – съветва специалистът по здравословно хранене Цветелина Вълева. 

„Храненето не е просто приемане на храна. То трябва да ни доставя радост и преди всичко –да поддържа всички жизнени функции на организма. Ние трябва да обработваме нашите хранителни продукти така, че да не се намалява съдържанието на жизненонеобходимите хранителни вещества. А те са жизненонеобходими (есенциални), тъй като организмът ни не може сам да ги произвежда, а ежедневно се нуждае от тях. С помощта на есенциалните хранителни вещества (витамини, минерали, микроелементи) човешкият организъм разгражда и усвоява храната.”, уточнява специалистът.

Цветелина Вълева допълва, че да се храним балансирано означава по време на хранене да приемаме хранителни вещества под формата на протеини (белтъчини), въглехидрати, мазнини, витамини, минерали, микроелементи, както и да имаме добър режим на течности! 

„По този начин организмът се снабдява с енергия чрез „изгарянето” на приетите хранителни вещества. Освободената енергия служи за поддържането на структурата на тялото, произвеждането  на хормони и различни вещества. Обезпечава всички жизнени функции- разтеж, развитие, поддържане на телесната температура и т.н.”, казва още тя. 

В заключение!

Който иска да се радва на здрав и пълноценен живот, трябва (колкото може по-рано) да вземе в свои ръце грижата за собственото си здраве! Когато избираме храна, е добре да се интересуваме от нейния произход, за вътрешното ѝ качество и състав.

 Балансираното хранене включва приемане на:

- протеини (белтъчини)

- въглехидрати

- мазнини- полезни мазнини и напълно изключване на трансмазнините

- минерали

- микроелементи

- баластни вещества

- достатъчно вода - 30 мл на 1 кг телесна маса

За лична консултация с Цветелина Вълева тел.: 0899 287 193

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...