здраве 01 дек. 2018 2018-12-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWhPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--be2397899fc2b8f734bc6f9f5bc4200964e7f51f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33209.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Не диета, а нов начин на живот, за да сме красиви и щастливи

Всеки ден се натъкваме на нова статия за диета или хранителен режим, които ни обещават сваляне на килограми и достигане на желаната фигура. 

Убедени в тяхната ефективност, започваме да ги спазваме. Понякога постигаме неимоверен успех – щастливи сме как стрелката на кантара се движи стремглаво надолу. А след това!? За съжаление доста често следва и разочарованието. В 90% от случаите, след месец-два, възвръщаме първоначалното си тегло, а понякога, дори го надвишаваме.

Къде грешим?

С този въпрос се обърнахме към специалиста по здравословно хранене Цветелина Вълева. С нейна помощ „Бургаски репортер” стартира нова рубрика, която ще има за цел не просто да ви помага в борбата с излишните килограми, но и да ви поведе по пътя на здравословния и щастлив живот. Ще видите, че не е толкова трудно!


Свикнали сме да търсим причината за наднорменото тегло в гените си, волята си, изкушенията, хладилника, а дори и в хората около нас, които непрестанно похапват апетитни и доста калорични храни. 

„За да постигнем оптимално тегло, не е достатъчно просто да спазваме диета! Най-важно е да променим своя мироглед. Това не трябва да се случва просто за седмица или месец-два, както при повечето диети, а да се превърне в начин живот. Процесът не е никак лесен, трябва да сме наясно с това. Изисква доста усилия и най-вече познания!”, обяснява Цветелина Вълева.

Според нея първото много важно нещо е да сме достатъчно мотивирани и да си отговорим на въпроса: „Защо трябва да отслабна и защо това ще ме направи щастлив?”

Причините могат да се разделят в 2 категории: здравословни или естетически и емоционални.

Съществуват достатъчно доказателства във връзка с твърдението, че затлъстяването е в основата на много заболявания. Една от най-сериозните (честите) заплахи за хората със затлъстяване е повишеното кръвно налягане( хипертонията). Проучванията показват, че покачването на кръвното налягане, в най-голяма степен, не е от самите килограми на човека, а от обиколката на талията му. При жените, тя трябва да е не повече от 80 см, а при мъжете – до 94 см.

Затлъстяването увеличава риска и от диабет ТИП 2, рак, артроза, подагра, сънна апнения, дихателни проблеми, трудно забременяване и др.

„Един от най-болезнените аспекти на затлъстяването, може би, е емоционалното страдание, което то причинява на хората.Обществото отдава голямо значение на външния вид, като често свежда разбирането за привлекателност до слабост и наличие на мускули. Друг проблем е погрешното мислене, че имащите проблеми с килограмите хора , са лакоми, мързеливи и без воля. А това всъщност не е така! Страдащите от затлъстяване често се сблъскват с предразсъдъци и дискриминация, било то на работа, училище или в социалната среда.”, казва още специалистът. 

 И помнете – с промяната на хранителните си навици е необходимо да променим и мисленето си. Позитивната нагласа е ключов фактор за успех във всяко начинание. Не приемайте своя нов хранителен режим като нещо временно с краен резултат, а мислете за него като за постоянен начин на живот, който ще ви направи по-здрави и щастливи. Именно преодоляването на основните причини за наднорменото тегло и здравословните проблеми, ще ни дадат трайния резултат.

През следващите седмици с помощта на Цветелина Вълева ще даваме препоръки за това как да се научим да се храним балансирано, за да бъдем здрави и енергични; защо това е най-добре за нашето здраве; как ни влияят храните и от кои да се предпазваме и още много полезни съвети.

             „Човекът се разболява, защото се храни неправилно. Човекът се разболява, защото живее неправилно.” (д-р Макс Ото Брукер (1909-2001)

             „Който храни добре, предпазва и лекува добре” (Хипократ)

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...