здраве 15 ноем. 2018

Мъж с ампутирани крайници отново може да ходи

Мъж с ампутирани крайници отново ще може да ходи благодарение на специалистите от Центъра за специализирано протезиране и рехабилитация в УМБАЛ- Бургас.

77-годишният Стефан Дулев от Копривщица живее без крака от 10 години. Към днешна дата той има протези, с които може да се придвижва сам, да се разхожда из двора и да се обслужва без чужда помощ.

„Чувството да гледаш света отгоре е неописуемо. Благодаря на всички, които ми помогнаха да го изпитам отново“, казва Стефан Дулев.

Доволни от свършената работа са и специалистите в здравното заведение.

„6 пъти е падал от инвалидната количка. В началото рехабилитацията беше много трудна, защото постоянно гледаше краката си и се радваше, че ходи. Задъхва се, защото е болен от сърце.Трябваше да работим много бавно“, обясняват рехабилитаторите. 

Трудно било и да го отучат да "ходи на ръце" - да се набира и премества тялото си с помощта на ръцете, а не на краката.

Центърът е съвместен проект на УМБАЛ - Бургас, Националния алианс за интеграция след ампутация и протезиране и Община Бургас. Намира се в Отделението за долекуване на Бургаската болница. Тук работят рехабилитатори, специализирани да помагат на лица с ампутирани крайници. Тази рехабилитация е специфична и изисква специални умения, различни от рехабилитационните дейности след залежаване, операции и др.

Престоят на пациентите в Центъра е по клинична пътека, а протезирането се поема от социалното министерство. 
 
 „На подобна помощ има право всеки човек с ампутирани крайници, но малцина знаят това – след ампутацията информацията им се спестява, или се изпращат в магазини за санитарни принадлежности, където протезите не са индивидуални, а по общ калъп и трудно се постига този добър ефект”, обясни адв. Теньо Тенев, зам.-председател на Националния алианс за интеграция след ампутация и протезиране. 

Всеки, който желае да получи  подробна информация за дейността на центъра, може да се свърже с него на тел. 0887379739, всеки работен ден от 12 до 18 ч. и чрез електронната поща: office@novjivotsprotezi.eu

Още от: здраве


Още от: спорт


Още от: региони