образование 14 ноем. 2018

Българчета с пет медала от Международна олимпиада по астрономия и астрофизика

Български ученици спечелиха общо пет медала от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, провела се в Китай от 3 до 11 ноември.

Две от отличията на националния ни отбор са златни. 

Единият златен медал завоюва дванадесетокласникът Стефан Иванов, който е възпитаник на  ППМГ "Акад. Никола Обрешков" - Бургас. Второто злато спечели Георги Александров - ученик в 12. клас на СМГ.

Важна роля за успеха на българския отбор изиграха Владимира Иринчева от 12. клас на ПЧМГ - София и Петър Димитров от 12. клас на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" в София, които спечелиха сребърни медали. Дванадесетокласникът Денислав Георгиев от СМГ - София спечели бронзов медал за представянето си.

В Олимпиадата по астрономия и астрофизика участваха 250 състезатели от 50 държави. Българският отбор беше воден от Никола Каравасилев от Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН. Според тях представянето на отбора е било отлично. 

От МОН допълниха, че това е най-доброто представяне на родни ученици до сега на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика.  

Още от: образование


Още от: политика


Още от: спорт