различно 11 ноем. 2018 2018-11-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBblJPIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--240d2e15e138292b6d09570bf3a5e67de282f4a8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33012.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Клаксоните на недоволните срещу приспивните песни на добре живеещите

Прави ли впечатление този масиран десант по телевизиите, радиостанциите и изобщо в медиите на хора, които вкупом ни обясняват ,че животът е по-хубав от песен и се радват на труда си хората и се обичат като братя.

Ето, днес коскоджами ти професор /коскоджами ти би трябвало да означава нещо като голяма работа/ съобщи, че в момента живеем два пъти по-добре, отколкото преди единадесет години. Беше цитиран от сума ти авторитетни медии. /аз дори в началото написах в този написан на коляно коментар ДЕСЕТ пъти и неволно станах източник на фалшива новина/ 
Два пъти е казал професорът. 100% подобрение на стандарта значи. 52% от стандарта на европейците сме стигнали - изчисли професорът.

И добави, че сме изхвърляли страшно много храна, което също би трябвало да означава, че сме добре.

Хм. Къде е той, къде съм аз, но с известно неудобство ще ви призная, че преди единадесет години аз и моето семейство живеехме не два пъти, а няколко пъти по-добре, отколкото днес. Гледам си счетоводните данни от онези дни и от сегашните. Питах жена ми и тя си спомни същото. И се сещам също така, че не съм гласувал за управляващите преди единадесет години, така че не са ми били на сърце.

Засрамих се днес, че съм такъв самоосигуряващ се прът в колелото на историята и че съм такова отвратително отклонение в статистическите данни, но…

…но после чух клаксоните. По улицата покрай нашия апартамент премина огромна колона от автомобили, които гневно надуваха своите клаксони.

Дъщеря ми ме попита какъв е този шум и аз и обясних, че хората недоволстват и протестират. А тя поиска да разбере защо го правят и срещу какво.

Какво трябваше да и кажа?

Днес в Бургас и в много други градове хората протестираха. По улици, по площади, по градове и по села.

Въпросът е защо го правят? Защо и от какво са недоволни?

Нали онези сладкодумните обясняват по телевизионните блокове, че нещата в България са по-добре, откогато и да е било. Нали четат колони от цифри, които да ни уверят, че казано честно всичко ни е наред, тъй че спокойно да си гледаме напред.

Нали ни обясняват, че щом не сме съгласни и щом не им вярваме, значи клатим стабилността и искаме да дойдат "лошите".

Колко тъп арогантен, самозабравил се и изгубил представа за света трябва да е един политик, за да си въобрази, че някога ще спечели във войната между „хладилника и телевизора“.

Много би ми било интересно да видя как този коскоджами ти професор излиза срещу настръхналите хора днес, които протестираха в Бургас и да им обясни, че няма защо да протестират, защото живеят два пъти по-хубаво от преди, но че трябва да се страхуват от лошата реколта и че изхвърлят много храна и че имат скрити доходи от сивата икономика.

Щяха ли да го разберат?

Или какъв ефект щеше да предизвика у протестиращите онзи патриотичен депутат, който  заяви, че протестите  в последно време са платени от политически сили, които искат да дестабилизират правителството и да ядосат премиера. Да ядосат кого??? 

Не разбират ли тези празноглави типове, тези самодоволни люде с лениви мозъци, че с всяка една такава глупост, която леят от телевизора, карат хората да пощръкляват и да побесняват и да излизат по улиците …при това напълно безплатно.

Хайде на бас, че ако през следващата седмица се появят още няколко такива полезни идиоти и кажат в телевизионните блокове още няколко такива глупости в стил „у нас всичко цъфти и връзва, а вие или сте нахални и тъпи, че не го проумявате или някой ви плаща, за да протестирате“, другата неделя ще има още по-големи протести.

И да, демонстрациите наистина изглеждат стихийни, наивни и неорганизирани, исканията са какви ли не, защото едни от хората днес протестираха срещу определен вицепремиер, други срещу високите цени на бензина, трети срещу застраховките, четвърти срещу …но накрая ще се стигне дотам, че протестите вече няма да са толкова разнопосочни, недоволните ще се обединят и ще се фокусират върху една точка.

А какво става с една точка, върху която има огромен натиск? Става точка на пречупване.

Но куклите на конци, които рецитират красиви статистически данни и пропаганда, откъде да го знаят. Те нали си живеят в паралелна вселена.

Как го беше казал Смирненски

„Два свята, единият излишен“

Е, за онези с официалните данни и с колонките от красиво подредени данни за икономически растеж излишните явно сме ние.

автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...