ориентири 26 окт. 2018

Здравни медиатори образоват в общините Бургас, Средец и Малко Търново

Шестима здравни медиатори работят в три общини в област Бургас по Интегрирания проект за социално включване на роми и други уязвими групи.

Дейностите се осъществяват в Бургас, Средец и Малко Търново и се реализират по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), съфинансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

 В Бургас експертите работят основно в кв. „Победа“. От 2016 г. досега там са извършени 130 гинекологични прегледа, с цитонамазка, и 300 профилактични. С предотвратяване на нежелана бременност са поставени 88 спирали.

Това е един от големите проблеми сред ромското малцинство. На много жени, които са многодетни майки със 7 – 8 деца, успяхме да поставим спирали“, споделят медиаторите. 

В някои от случаите по-възрастните родители настояват за подобна процедурата на техните дъщери.

Сложен, обаче, остава въпросът с профилактичните прегледи, защото много от ромите са здравно неосигурени. Предстои да се направят и 200 изследвания за сифилис. Ще бъдат направени и здравни групи с младежи за половопредавани болести, а с децата се извършват беседи, на които се коментира важността на хигиената. Извършват се и задължителни имунизации. 

В три направления работят здравните медиатори в Средец. Една от тях е насочена към репродуктивното здраве.

Там се провеждат и профилактични прегледи, включително и вътрешни болести, уши, нос гърло. Близо 600 души са минали през подобни изследвания, а целта е хората да си възстановят здравно.

„Съдействаме като здравни медиатори за преглеждането на здравнонеосигурени жени при АГ – специалист, поставяне на спирала, извършването на цитонамазка, на микробиологично изследване. Към момента имаме около 90 поставени спирали“, поясни медиаторът Пенка Тотева.

В Община Малко Търново са направени над 500 профилактични прегледа, а на децата са поставени ваксини.

„Работата беше в посока увеличаване на здравноосигурените бременни млади майки. С цел – намаляване на ранните раждания, последиците от тях. Извършихме анкета за постигнатото – близо 30 души възстановиха здравните си права, след осигуряване и на работа. 221 жени бяха прегледани в рамките на проекта и им поставиха 41 вътрематочни спирали“, добави коментира медиаторът там Ирина Апостолова. 

Един от големите успехи, които тя отчита, е че след ремонт на сградата на кметството в село Звездец вече има разкрита практика на общопрактикуващ лекар. Нещо, което не е съществувало от близо 10 години.

 

Още от: здраве


Още от: спорт


Още от: региони