здраве 21 сеп. 2018 2018-09-21 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBamhOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--36a7d2b34987082b44770fe9199b76329a4145c9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32543.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Само здравословни храни в бургаските детски градини

Детските градини в Бургас ще предлагат на своите възпитаници само храни без хидрогенирани мазнини, без консерванти и без оцветители.  

Със започването на новата учебна година темата за здравословното хранене на децата отново е актуална. Във връзка с въпроси на родители зам.-областният управител на Бургас проф. Севдалина Турманова и общинският съветник Калояна Живкова проведоха работна среща с технолога по храненето в Община Бургас инж. Яна Маркова. 

По време на разговора инж. Яна Маркова подчерта, че в детските заведения не се използват колбаси, нито се приготвят пържени ястия. Тестените изделия се приготвят с брашно по Утвърден стандарт, лютеницата е по Браншови стандарт, кравето и козето кисело мляко са по Български държавен стандарт, както и кашкавалът и сиренето. Маслото, което се използва е от краве мляко с 82% масленост, мляното месо е само по стандарт "Стара планина". В менюто на децата всяка седмица има минимум един път риба.


"За съжаление деца на родители, които позволяват вкъщи да се консумират храни като чипс, сладки с високо съдържание на захари, колбаси и т.н. трудно се адаптират с модела на хранене в детските заведения.", коментира инж. Яна Маркова. 

Тя изготвя индивидуални менюта за всички деца, които имат доказани алергии и автоимунни заболявания.

Проф. Турманова и Калояна Живкова отново акцентираха на въпроса с контрола на храните, които се доставят. Инж. Маркова уточни, че всички продукти стриктно се контролират при приема в заведенията, както от инженер-технолога в община Бургас, така и чрез ежемесечни проверки от Българската агенция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция. Вече е практика в проверките да се включват и родители.

През последните няколко години Община Бургас извършва  положителни промени в хранителния модел на децата и учениците. Това се прави с цел намаляване риска от хранителни дефицити и хронични заболявания, свързани с храненето, осигуряване на хранителни продукти произведени само по стандарт.

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...