образование 14 сеп. 2018 2018-09-14 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ0pOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b2cdfc8994a1113055d25a113caa2714f4360f27/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32485.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Еко детска градина по скандинавски модел отвори врати в Бургас

Два дена преди официалния старт на учебната година в Бургас беше открита най-новата еко детска градина, която е изградена по скандинавски модел. 

Тя се намира в комплекс "Меден рудник", където живеят много млади семейства с малки деца. 

В новата градина ще се възпитават общо 100 деца, разделени в две яслени групи и две в първа възрастова група.

"Преди време посетих Скандинавия и видях как отглеждат децата там. В Бургас имаме опита от построени вече 11 нови детски градини през последните няколко години. Решихме, че дванадесетата трябва да е нещо съвсем различно", каза по време на откриването кметът Димитър Николов.

„Зелената” детска градина е построена без употребата на никаква пластмаса. Използвани са само рециклируеми материали. Неслучайно тя носи името на любимото на малчуганите по цял свят дървено човече Пинокио. Дървото е най-използваният материал и в екстериора, и в интериора. От него са направени столчетата, масичките, леглата, много от играчките. Назначените учители сами изработиха множество текстилни кукли, тъй като пластмасовите няма да са на почит. Детската градина е с чудесен физкултурен салон, облицован в дърво, който си има и стени за катерене. Близо до него се намира библиотеката. Дори шишетата и чашите на децата ще са от материал, различен от пластмасата.

Всички родители на приетите в ДГ "Пинокио" малчугани предварително подписаха по своя воля декларация, с която дават съгласие за ежедневен престой на открито. Заедно с екипа педагози, те се обединиха около мнението, че максимално много часове навън ще са само от полза за физиката и здравето на децата. От влага ще ги пазят ботушки, непромокаеми якета и гащеризони, с каквито сезонно трябва да е екипирано всяко от тях. Извеждането навън ще става по преценка на учителите, съобразена с метеорологичната обстановка, като при лошо време, естествено, ще се остава във вътрешните помещения. Иначе детската градина е оборудвана с най-модерна газова отоплителна система, както и охлаждаща за лятото.

Родителите поеха и друг ангажимент - един ден в месеца всеки от тях да прекарва в ДГ "Пинокио". Това не означава да отидеш на гости. Родителите знаят, че през този ден ще помагат на екипа в обгрижването не само на своето, а и на всички останали деца.

Тъй като малчуганите ще прекарват много време навън, просторният двор е проектиран и обзаведен като голяма класна стая на открито, но и като място за движение и спорт. Там има футболно игрище и комбинирани съоръжения за игра. Посадени са десетки млади дървета от най-различни видове, които не след дълго ще дадат хубава сянка. В двора има билкова градина. Очаква се родители и деца заедно да я напълнят цялата с различни видове ароматни растения, от които в столовата да се вари "чай".

На двора има "музикални кутии", сглобени от метал, дърво, бамбук, с които децата могат да произвеждат звуци. Там са монтирани различни видове учебни дъски: за писане с тебешир, за рисуване с боички, за лепене на магнити. На няколко места може да се играе морски шах. В двора има инсталация, в която може да се налива вода, за да се извършва наблюдение на нейното движение и други свойства, както и сензорна пътека с различни сектори, напълнени с речни камъни, кестени, пръст и есенни листа, върху които децата да стъпват.

От следващата седмица детската градина започва първата си учебна година със своите първи възпитаници. На днешното й символично откриване присъстваха още зам.-кметът Йорданка Ананиева, зам.-областният управител Севдалина Турманова, председателят на местния парламент Костантин Луков, директорът на общинска дирекция "Образование" Веселина Таралова, общински съветници, много колеги на екипа на ДГ "Пинокио" от други детски градини и училища в Бургас.



Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...