образование 11 сеп. 2018 2018-09-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaFplIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6fa579a47e4c66625fb4b1e54bf95f0426deb9d8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32455.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Министърът на образованието за IT гимназията в Бургас: Това е училище на бъдещето

„Новата професионална IT гимназия в Бургас е впечатляваща със своята материална база, но още по-впечатляваща е с профила си – компютърно програмиране и иновации. Това са двете неща, които синтезират бъдещето. В този смисъл това е училище на бъдещето.”

С тези думи министърът на образованието Красимир Вълчев откри новата професионална гимназия в Бургас, намираща се в к-с „Меден рудник”. Сред присъстващите на церемонията бяха още министър-председателят Бойко Борисов, кметът Димитър Николов, представители на IT компании, които ще бъдат в училищното ръководство на гимназията, депутати, както и всички ученици от първия випуск на учебното заведение. 

„През следващите десетилетия ние не просто трябва да имаме умения на ползватели на дигитални устройства, а трябва да бъдем създатели. От това дали ще имаме достатъчно дигитални създатели, зависи дали ще бъдем развиваща се страна.”, допълни още образователният министър.

По думите му в бъдеще все по-голяма част от създаването на иновации в образованието ще тръгва именно от училищата. 

Училището стартира обучението през новата учебна година с две специалности - "Програмно осигуряване" и "Приложно програмиране". В първата ще се изучават роботика, изкуствен интелект и компютърните езици - C#, Java и Python.

„Това е началото на новото технично образование на Бургас и на България, за което аз се гордея.”, заяви по време на церемонията кметът на Бургас Димитър Николов. 

В новата IT гимназия ще учат не само деца от Бургас, но също така от други градове – София, Варна, Шумен, Добрич. Благодарение на добрите общежития те ще имат добри условия за живот. 

 „Това училище има своя фирма и свое настоятелство, в което са поканени 5-те най-големи IT организации. Те ще дават възможност на децата не само да учат, но и с нещата, които програмират да изкарат по някой лев, така че да съчетаят максимално теорията с практиката.”, коментира премиерът Бойко Борисов. 

Гимназията по програмиране в Бургас е сред първите учебни заведения, които внедряват в обучителния процес на своите ученици собствен хуманоиден робот. Целта е хуманоидът да се обучава заедно с учениците на високотехнологичното училище и да развива своите функционалности благодарение на тях.

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...