различно 06 сеп. 2018 2018-09-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ3hlIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--055dcffdb2305e36be3363aa624100f9ca9a0351/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32402.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Църквата почита днес Светите мъченици Ромил и Евдоксий

Православната църква почита днес – 6 септември, Светите мъченици Ромил и Евдоксий.

Ромил бил началник на царската стража по времето на император Траян (98-117 г.)

Владетелят тръгнал с войската си на Изток да усмирява някои непокорни племена. Донесено му било, че във войската му имало единадесет хиляди християни. Разгневен, императорът езичник заповядал да ги лишат от военно звание и да ги изпратят на заточение в арменския град Митилин.

Този жесток гонител на Църквата смятал, че заточението ще принуди християните да се поклонят на идолите, но се излъгал. При него се явил началникът на царската стража Ромил, който изтъкнал неразумността на тази заповед. Той казал, че със заточаването на толкова много войници ще се намали значително силата на войската. Открито и безстрашно му изповядал, че е християнин и че е готов да положи живота си за Христовото име.

Разярен, императорът заповядал да подложат Ромил на мъчения. Никакви изтезания не отклонили, вдъхновения изповедник от Христа Господа. Траян наредил да го обезглавят. Всички войници християни, верни другари на Ромил, били изпратени на заточение. И там всички загинали: десет хиляди били разпънати на кръстове. Останалите умрели от различни други мъчения.

Евдоксий бил военачалник при царуването на император Диоклетиан. Той живеел като ревностен християнин. Затова, когато започнали да преследват и убиват християните, Евдоксий избягал със семейството си на далечно и пустинно място.

Императорът не можел да се примири с измяната на смелия си войник и изпратил по дирите му войска. Евдоксий лично приел войниците и по своя воля се върнал в главния град. Но не се подчинил на заповедта на императора да принесе жертва на езическите идоли. За наказание му отнели оръжието и знаците на военното му звание. После го подложили на нечовешки изтезания. Накрая осъдили мъченика на смърт.

След него смъртта си намерили неговата съпруга Василиса, децата му и още много смели войници, които непоколебимият Евдоксий бил посветил в истините на Евангелието. Това станало през 311 г.

По-късно в Цариград бил построен храм на името на свети мъченик Евдоксий.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...