образование 05 сеп. 2018 2018-09-05 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZzVlIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--578a7e199db315997e5d77a90e525a030bab99ed/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32401.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Хуманоиден робот ще помага на учените в новата IT гимназия

Учениците от новата IT гимназия в Бургас ще си имат верен помощник в обучението – хуманоиден робот.

Той е закупен специално за нуждите на учебното заведение. Досега подобна техника не е включвана в програмата на друго българско училище. 

Идеята е на кмета на Бургас Димитър Николов, а целта е хуманоидът да се обучава заедно с учениците на високотехнологичното училище и да развива своите функционалности благодарение на тях. 

Роботът е модел "Пепър" /от англ. ез.: Pepper/ и е продукт на SoftBank Robotics. Хуманоидът е висок 120 см., тежи 28 кг. и  може да бъде програмиран да говори на 15 различни езика, включително и на български. Това е първият робот, който разпознава човешки емоции и адаптира поведението си спрямо човека. Той говори, слуша, жестикулира, движи ръцете и тялото си.

В часовете по практика младите програмисти ще разработват иновативен софтуер, който ще обогатява възможностите и ще направлява действията на робота. Той има тъчскрийн, който подобрява комуникацията и чрез визуална информация. Хуманоидът е свързан с различни облачни услуги, бази от данни и обекти с Bluetooth, Ethernet и Wi-Fi, чрез които може да предостави информация в реално време.

"Оборудването по роботика и програмните продукти, с които ще се обучават учениците в новото училище, са избрани и реализирани със съдействието на най-добрите технологични фирми в страната, които са партньори на гимназията", заяви кметът Димитър Николов.

Платформата на робота е програмируема и дава многофункционални възможности за приложение, което ще бъде изключително полезно в часовете на учениците по компютърно програмиране, роботика и изкуствен интелект в новата гимназия.

Освен Pepper учениците на модерната гимназия ще се обучават в специалната лаборатория по роботика и с още един тип роботи - модел Dobot Robot, които представляват прецизни и интелигентни индустриални тренировъчни роботи. Тази технология е най-добрата за обучение на гимназисти в света за 2018 г. и съдържа роботизирани компоненти, които могат да бъдат програмирани да изпълняват както самостоятелни действия, така и серия от каскадни действия в поточна линия за изработването даден продукт.

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...