образование 04 сеп. 2018 2018-09-04 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBczFNIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--47aa472e8a502c86054cbb23f200f441206f21fb/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32385.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Повече занимания на открито в новата ДГ "Пинокио"

Малките възпитаници на най-новата детска градина в Бургас – „Пинокио”, ще прекарват по-голяма част от времето на открито.

Съгласие за това са дали всички родители, който са записали децата си забавачката. 

Заедно с екипа педагози, те се обединиха около мнението, че максимално много часове навън ще са само от полза за физиката и здравето на децата. От влага ще ги пазят ботушки, непромокаеми якета и гащеризони, с каквито сезонно трябва да е екипирано всяко от тях. 

Извеждането навън ще става по преценка на учителите, съобразена с метеорологичната обстановка, като при лошо време, естествено, ще се остава във вътрешните помещения. Иначе детската градина е оборудвана с най-модерна газова отоплителна система, както и охлаждаща за лятото. 

Тъй като малчуганите ще прекарват много време навън, просторният двор е проектиран и обзаведен като голяма класна стая на открито, но и като място за движение и спорт. Там има футболно игрище и комбинирани съоръжения за игра. Посадени са десетки млади дървета от най-различни видове, които не след дълго ще дадат хубава сянка. В двора има билкова градина. Засега в нея растат няколко стръка маточина, мента и джоджен. Очаква се занапред родители и деца заедно да я напълнят цялата с различни видове ароматни растения, от които в столовата да се вари "чай".

На двора има "музикални кутии", сглобени от метал, дърво, бамбук, с които децата могат да произвеждат звуци. Там са монтирани различни видове учебни дъски: черна, за писане с тебешир; бяла, за рисуване с боички; дъска, върху която се лепят магнити. На няколко места може да се играе морски шах. В двора има инсталация, в която може да се налива вода, за да се извършва наблюдение на нейното движение и други свойства, както и сензорна пътека с различни сектори, напълнени с речни камъни, пръст и есенни листа, върху които децата да стъпват боси.

Родителите са поели ангажимент един ден в месеца всеки от тях да прекарва в ДГ "Пинокио". 

„Това не означава да отидеш на гости. Родителите знаят, че през този ден ще помагат на екипа в обгрижването не само на своето, а и на всички останали деца.”, коментират от ръководството на градината. 

Новата детска градина „Пинокио” в к-с „Меден рудник” е първата „зелена” сграда в Бургас. За строителството и обзавеждането са използвани само екологични материали. Неслучайно градината носи името на любимото дървено човече Пинокио. Дървото е най-използваният материал и в интериора. От него са направени столчетата, масичките, леглата, много от играчките. В дните до откриването на учебната година назначените учители сами изработват текстилни кукли, тъй като пластмасови няма да са на почит. 

Детската градина има чудесен физкултурен салон, облицован в дърво, който си има и стени за катерене. Близо до него се намира библиотеката. С родителите е говорено дори шишетата и чашите на децата да са от материал, различен от пластмасата.

Microsoft Office Word 2007.lnk




Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...