здраве 13 юни 2018

Кръвният център в Бургас кани всички на кръводарителска акция

В Бургас Световният ден на кръводарителя – 14 юни, ще бъде отбелязан с масова дарителска акция, организирана от УМБАЛ-Бургас. 

Отделението по трансфузионна хематология (Кръвният център) към бургаската болница утре, ще работи с удължено време, за да приеме всички желаещи. Обичайно Кръвният център работи до 14:00 ч., но на 14 юни екипът ще остане и след този час, докато не мине и последният кръводарител. Отделението се намира в сградата на бившата Първа поликлиника, на първия етаж вдясно.

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек от 18 до 65 г. Призивът на УМБАЛ-Бургас е насочен най-вече към шофьорите, тъй като през лятото пътните инциденти се увеличават, както и спешните кръвопреливания на пострадали в катастрофи шофьори и пътници.

Всеки месец отделението има средно около 700 кръводарители. Това го поставя сред най-натоварените в страната, но заради демографския срив в последните години кръводарителите намаляват. През 2017 г. те са били 7338. През 2016-та – 7968. Близо 2500 души миналата година са били върнати, защото или не отговарят на изискванията, или кръвта не е годна за преливане. За да работи нормално, отделението има нужда от 900-1000 кръводарители месечно. Особено ако има голям инцидент, или родилка с ДИК-синдром (състояние, в което се губи много кръв и кръвозагубата не може да се овладее).

 Тези синдроми са рядкост, но се случват и изискват спешно и масивно кръвопреливане. А до момента учените не са измислили заместител на кръвта.

"Хората, които днес са се събудили и са решили, че трябва да дарят кръв, са единици. Единици са тези, които го правят просто така, а не защото са били помолени от близък, или са решили да се отзоват на молба чрез социалните мрежи", казват в отделението. 

Екипът на Кръвния център се надява, че на 14 юни призивът за включване в акцията ще бъде чут, защото дарената кръв няма цена, така както приятелството, любовта и човешкият живот.

Още от: здраве


Още от: спорт


Още от: региони