здраве 03 май 2018 2018-05-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBck5jIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0a7b1f71eaabc5c50ef88fea2214374e34d75763/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31198.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Отделението по неонатология в Бургас с нова апаратура

Отделението по неонатология на УМБАЛ-Бургас обнови изцяло апаратурата, дозираща кислорода в кувьозите на недоносените бебета. 

Здравното заведение е закупило 10 броя нови ротаметри – устройства, които се включват към кислородната инсталация на болницата и контролират количеството кислород, който достига до кувьоза. 

Контролът на кислорода е от изключително значение за лечението на рисковите новородени, защото ако не се дозира правилно, може да доведе до увреждания.

Ротаметрите не са обновявани от откриването на отделението през 1996 г. Взето е и още едно устройство, което подпомага работата на лекарите – разпрашител за лекарства. Разпрашителят се поставя в кувьоза и работи на принципа на инхалатора, с тази разлика, че е специално пригоден за недоносени и преждевременно родени бебета и може да бъде включен и към кислородния апарат.

„Новата техника е много важна в нашата специалност. Освен, че спасява живота на недоносените бебета, осигурява качествена последваща грижа. Целта ни е тези деца да растат и се развиват  нормално.

Освен покупката на апаратурата, проектът на Отделението по неонатология има за цел да популяризира и поощри дарителството. Благодарение на помощта от бургазлии, неонатологията на УМБАЛ Бургас постоянно обновява апаратурата си и вече разполага с кувьози и техника от най-висок клас в цяла Югоизточна България. Следващата идея на персонала е да обособи специална Семейна стая, в която родителите на недоносените бебета да прекарват повече време с децата си. За целта са необходими средства за ремонт на вече определеното помещение.

Медицинската техника е закупена по проект, разработен от Отделението по неонатология съвместно с Института за здравно образование. Той бе финансиран на Дарителския кръг, организиран от „Обществен дарителски фонд Бургас – Пиргос“ през декември м.г. По време на кръга дарители събраха половината от нужната сума за покупката на апаратурата, а остатъкът бе осигурен от фондация „Америка за България“. Целият  проект е на стойност 8200 лв. Днес купената апаратура бе представена пред дарителите и пред ръководството на „Обществен дарителски фонд Бургас – Пиргос“.


Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...