здраве 26 апр. 2018 2018-04-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbzlKIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b099f04ef75cf9a058f6b30480927df5864e4e0a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31119.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургаски лекари спасиха живота на 4-месечно бебе с рядко заболяване

Медици от УМБАЛ-Бургас спасиха живота на 4-месечно бебе, след като му извършиха сложна операция.

За живота на малката Елена са се борили специалисти от няколко отделения – Първо детско, Второ хирургично, Отделението по образна диагностика и Отделението по анестезиология и реанимация.

Детето страда от вродена малформация – ретростериална диафрагмална херния на Ларей, която се среща веднъж на 250 000 новородени. При този вид херния коремните органи навлизат в пространството зад гръдната кост през вроден отвор, притискат сърцето и белия дроб, затрудняват дишането и водят до фатален край. В случая с Елена сърцето било притиснато от дебелото черво, което ясно проличало и при рентгеново изследване с контрастно вещество.

Първи за рядкото усложнение се усъмняват педиатрите в Първо детско отделение, където 4-месечното бебе е прието по спешност. То не може да диша, няколко пъти спира сърдечната дейност, прави гърчове. Консултацията с детския кардиолог д-р Пепа Ралева изключва проблеми със сърцето. Педиатрите се консултират с колегите си хирурзи и става ясно, че ако Елена не бъде оперирана, ще загине.

Операцията е извършена от детския хирург д-р Евгений Бенчев, който преди година дойде в УМБАЛ – Бургас. Преди това специалистът е работил в  детски клиники във Великобритания и САЩ. В екипа участват още д-р Кирил Чакъров и д-р Васил Керанов, който поема комуникацията с колегите си от останалите отделения. Анестезиолози в операцията са д-р Антон Григоров и д-р Мария Колева, които взимат трудното решение да направят анестезия на толкова малко бебе.

При операцията през малък разрез през корема хернията е отстранена, а дебелото черво върнато на нормалното си място. С пластика със собствени тъкани е затворен дефектът на диафрагмата.

„Диафрагмалните хернии са рядко срещани, а херния от този тип е още по-рядка. В САЩ, в известната клиника Мейо, за 35 години при 1500 оперирани е описан само 1 случай, в който детето е под 1 година. Смъртността при тези операции е 60% и сме щастливи, че дадохме всичко от себе си и детето е добре“, обясни д-р Евгений Бенчев. 

Екипът  на Втора хирургия, който е оперирал Елена, в последните години насочва усилията си към прилагането на съвременни, модерни и щадящи методи при операциите на детските хернии.  Разкрит е и специализиран  кабинет по детска хирургия, който работи в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ – медицинския център на УМБАЛ Бургас.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...