здраве 21 апр. 2018

Варицелната ваксина у нас не по-рано от 2020 г.

Ваксината срещу варицела може да бъде налична в България не по-рано от 2020 г., едва след като страната ни даде поръчка за нужната бройка. 

Това заяви главният здравен инспектор у нас д-р Ангел Кунчев по време на форума „Ваксини и здраве“, който се проведе през изминалата седмица в Бургас.

„В световен мащаб производители на варицелна ваксина са само три компании. Разговаряли сме с всички тях и те ни казаха, че преди 2020 г. не можем да получим такава ваксина. Единствено едната фирма – френски производител, ни заяви, че могат да ни снабдят с варицелна ваксина от страните, където тя е доставена, но има останали количества. Ние не се съгласихме, защото тя щеше да е с чужди опаковки, без описание на български и това щеше да засили страховете на хората.”, уточни д-р Кунчев.

По думите му тази ваксина ще бъде около 25% от стойността на целия имунизационен календар, но въпреки това е желателно страната ни да я поръча. 

„Задават се много въпроси във връзка с това дали е нужно да бъде въведена такава ваксина. Да, варицелата е най-леката шарка и усложненията при нея са не повече от половин процент. Но 0.5% на 20 000 деца са 100. Миналата година имаме 25 007 деца с варицела, очакваме тази година те да са малко над 30 000. Половин процент на тези 30 000 са 1 500 деца. Само миналата година имаме над 400 хоспитализации на варицела и 2 смъртни случая.”, обясни експертът.

Той уточни, че по всяка вероятност ваксината за варицела няма да бъде задължителна. Освен това тя ще е моноваксина, а не комбинирана, каквито опасения имат някои родители и пациентски организации.  

 

Още от: здраве


Още от: спорт


Още от: региони