здраве 17 апр. 2018 2018-04-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZzlKIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5c739559f932e13b3df990c7042de22052a15803/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31021.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Д-р Ангел Кунчев: Майките, които не искат ваксини са по-малко, но по-шумни

„Процентът на родителите, които категорично отказват да слагат ваксини на децата си, не е толкова голям, но те са много активни, присъстват масово в социалните медии и създават впечатлението, че броят им е огромен. Това не е съвсем вярно. Огромната част от родителите у нас са ваксинирали децата си съзнателно и точно навреме.”, обясни д-р Ангел Кунчев – Главен държавен здравен инспектор при посещението си в Бургас.

Той пристигна в черноморския град, за да вземе участие във Форум „Ваксини и здраве“, организиран от народните представители от ПП ГЕРБ Бургас по случай Европейската имунизационна седмица (24-30 април). На срещата присъстваха представители на всички здравни заведения в общината, ръководството на РЗИ-Бургас, както и членове на родителски организации. 

В залата д-р Кунчев подчерта, че разбира страховете на майките, които не искат да ваксинират децата си, защото много от тях се страхуват за евентуални последствия. По думите му обаче тези страхове са продиктувани и подхранвани от огромната вълна невярна информация, която залива интернет пространството. 

„Това, което ние можем да направим е да даваме цялата информация, всички факти, които са научно обосновани, защото нямаме никакво съмнение, че ваксините са ефективни и вършат работа.”, посочи експертът. 

По думите му България има една от най-демократичните системи за докладване на странични реакции от поставена ваксина. 

„На практика не само майката, но и бабата, дядото, дори съседът може да подаде такъв сигнал, ако има съмнения за подобен проблем. Дори не е длъжен да доказва, че подозренията му са верни.”, допълни д-р Кунчев.

Само през миналата година има подадени около 140 такива сигнала, но едва 10 от тях отговарят на опасенията и може да се намери някаква връзка между ваксината и състоянието на детето.

„При 9 от тези 10 случая е установено, че състоянието е абсолютно преходно и нормално вследствие на ваксинирането. Става въпрос за леко подуване на мястото, зачервяване и лека болезненост – симптоми, които отшумяват след 1-2 дена. Тези симптоми показват, че ваксината действа. За миналата година има само едно дете от всички 2 200 000 направени ваксинации и реваксинации у нас, при което може да се търси връзка с ваксината. Но и при него няма животозастрашаващо състояние, въпреки че се е наложила медицинска помощ.”, пояси д-р Кунчев.

Експертът уточни, че от година и половина проблемът с доставката на ваксините за малки деца е решен, като са налични всички необходими количества и дори има резерв от 20-30%. 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...